Zašto se filteri na klimi uprljaju

Zašto se filteri na klimi brzo uprljaju?

samsara-admin Komentari 0 24/06/2020

Zašto se filteri na klimi uprljaju? Pitanje koje često postavljaju vlasnici rashladnih sistema.

Filteri su jedan od važnih delova svakog klima uređaja. Zapravo, svaka klima ima niz filtera – počev od mehaničkih, preko elektrostatskih i antialergijskih, pa do jonizatora. Svi oni zajedno obezbeđuju čist vazduh u vašem domu. Njihova glavna uloga jeste otklanjanje štetnih materija u vazduhu, uključujući i prašinu, dim, buđ, hemijska isparenja, bakterije, pa i kancerogene čestice. One tada ne čine samo prijatnim boravak u prostoriji, već su ključni za očuvanje našeg zdravlje.

Da bi oni bili zaista efikasni kao što je navedeno u specifikaciji čišćenje i servis klima moraju biti redovni. Stručnjaci savetuju da filter za vazduh treba menjati na svaka tri meseca.

Međutim, ponekad i pored dobrog održavanja dolazi do bržeg prljanja filtera. Samim tim i do lošeg rada klima uređaja. Zbog toga vam kompanija Samsara otkriva najčešće razloge koji dovode do ovog problema.

Zašto se filteri na klimi uprljaju? Jer je fan mode stalno upaljen

Ventilator na klimi ima tri pozicije. Odnosno, može biti isključen, uključen i u automatskom položaju. Ukoliko ste ga podesili na “ON” opciju, on će raditi neprekidno, u svako doba dana i noći, čak i kada vaša jedinica nije u ciklusu grejanja ili hlađenja. Iako na taj način vazduh stalno struji, filteri za klima uređaje se brže pune, jer kroz njih prolazi više zagađivača. Ujedno, potrošnja električne energije je veća, što će se negativno odraziti na vaše troškove za struju.

Zašto se filteri na klimi uprljaju

Zato, postavite ventilator na opciju “AUTO” kako bi bio aktivan samo dok vaš sistem zagreva ili hladi vazduh.

Nagomilana prašina

Prašina u vašem domu je još jedan od razloga zašto se filteri na klimi uprljaju. Možda niste znali, ali tepisu su najveći “upijači” zagađivača iz spoljašnje sredine koji se zadržavaju u prostoriji. Pored nedeljnog usisavanja, preporučuje profesionalno, dubinsko čišćenje tepiha najmanje jednom godišnje. Naročito ako imate krznene kućne ljubimce.

Srećom, najnoviji modeli imaju filtere koji uspešno otklanjanju i dlake životinja. Što je jedna od važnih funkcija mnogih kada razmatraju koje su prednosti nove klime u domu. Ipak, radi dodatne sigurnosti redovno kupajte i četkate svoje ljubimce, kako biste sprečili da prljavština sa njih dospe u vazduh.

Zašto se filteri na klimi uprljaju? Jer koristite nekvalitetne

Jefitniji modeli jesu pristupačniji, ali morate biti svesni da oni imaju kraći vek trajanja od filtera visokih performansi. Obično su dizajnirani da traju najviše 30 dana, za razliku od kvalitetnijih koji imaju mnogo duži vek upotrebe. Veoma je važno da čišćenje klima uređaja poverite profesionalnom timu.

Zašto se filteri na klimi uprljaju

Jedino tako ćete biti sigurni da vaša jedinica radi sa filterima koji su za nju i predviđeni.

Velike promene u temperature

Količina prljavštine i čestica koje se nakupe na vašem filteru direktno su povezane sa količinom vazduha koji prolazi kroz klima uređaj. Dakle, kada je napolju ekstremno vruće ili hladno vreme jedinica će se često pokretati. Filter će više raditi, bez obzira što je ventilator postavljen na “AUTO” opciju.

Leto je pred vratima, te je pravi trenutak da pronađete pravi rashladni sistem. Najekonomičniji klima uređaji čekaju vas u ponudi kompanije Samsara.