ugradnja klime

Ugradnja klime, najčešće greške i njihova rešenja

samsara-admin Komentari 0 24/01/2018

Ugradnja klime je nešto o čemu već sada trebate da razmišljate.

Temperature iznad proseka tokom prolećnih dana i vrela leta, uslovili su da je ugradnja klime obavezna u svim domovima. Kod pojedinih izvođača prilikom gradnje novih zgrada automatski u ponudi stoji i ugradnja klime.

Pravilna ugradnja klime i njeno korišćenje su bitan uslov ne samo za njen efikasan rad i životni vek već i za visinu vašeg računa za struju. Međutim, mnogi od nas nesvesno prave greške u klimatizaciji. A koje su najčešće i kako ih ispraviti otkrijte u nastavku.

Ugradnja klime koja je prevelika za vaš prostor

ugradnja klime

Veće nije uvek bolje. Mnogi vlasnici kada je u pitanju ugradnja klima uređaja biraju veće modele pod pretpostavkom da će oni brže ohladiti kuću. Međutim, veliki klima uređaj ne stvara jednake temperature niti smanjuje vlagu. U stvari, on će se konstantno uključivati i isključivati, što dovodi do neefikasne potrošnje energije i neugodnih promena temperature.

Ugradnja klime koja je premala za određeni prostor, takođe, je problematična. U ovom slučaju neće posedovati dovoljni kapacitet za hlađenje, pa neće moći da održi prijatnu temperaturu u domu.

Zato, prilikom kupovine klima uređaja konsultujte Samsara stručni tim koji će izabrati najadekvatniji uređaj za vaš životni prostor.

 

Ugradnja klime ne treba biti na najtoplijoj strani kuće

Lokacija vašeg klima uređaja ima veliki uticaj na njegovu energetsku efikasnost. Iako se čini da je najbolje staviti klimu u neiskorišćeno mesto na jugozapadnoj strani kuće, to će primorati uređaj da radi više kako bi postigao potrebnu temperaturu. Umesto toga, za ugradnju klime izaberite mesto u senci na istočnoj ili severnoj strani kuće, gde će biti manje direktno izložena sunčevoj svetlosti.

Pored položaja u hladu, klima uređaj ne treba blokirati grmovima ili drugim predmetima. Posebnu pažnju obratite da li je termostat postavljen dalje od sijalica, televizora i drugih uređaja koji stvaraju toplotu, ako se previše zagreje, može pogrešno kontrolisati klima uređaj.

Nemojte ignorisati održavanje klima uređaja

ugradnja klime

Filter vazduha je suštinska komponenta svakog klima uređaja koji uklanja prašinu i ostatke iz vazduha. Vremenom oni postaju zapušeni, te smanjuju efikasnost sistema. Očistite ili zamenite filtere najmanje na svaka dva meseca, a po potrebi i češće.

Samsara kućna tehnika pored ugradne vrši i redovan servis i održavanje.

Filter za vazduh perite u hladnoj vodi i pustite da se potpuno osuši pre nego što ga vratite u uređaj. Nemojte ga brisati jer se može oštetiti. Ako želite da zamenite filter, obratite se ovlašćenom prodavcu. Takođe, najmanje jednom godišnje pozovite stručnjaka da uradi servis vaše klime kako bi produžili njen vek trajanja.

Ugradnja klime omogućiće da vaš dom uvek bude rashlađen

Ući u rashlađen stan ili kuću tokom vrelog letnjeg dana predstavlja pravo uživanje. Možda vam se čini da je najbolje pustiti da klima radi tokom čitavog dana, čak i kada niste prisutni. Ako je vaša kuća prazna veći deo dana, okrenite termostat pre nego što izlazite ujutro i ponovo ga uključite kada dođete kući. Većini klima uređaja treba samo nekoliko minuta da ohladi prostor, tako da neće žrtvovati vaš komfor.

Ako ne želite da vodite računa o paljenju i gašenju, onda uložite u programabilni termostat koji će automatski spuštati temperaturu kada je to najpotrebnije. Na ovaj način uštedećete novac na računu za struju.

Podešavate termostat na nižu temperaturu od željene

Istraživanje pokazuje da se ljudsko telo prilično brzo prilagođavanja vrućim ili hladnim temperaturama. Ako vam je prijatno na 25 stepeni nemojte prilikom ulaska u kuću upaliti klimu na 20. Na sniženoj temperaturi ona neće brže rashladiti prostor i dostići vaših prijatnih 25 stepeni.

Ovo je jedna od najčešćih grešaka vlasnika uređaja.

Za sve konsultacije i savete pozovite nas ili pogledajte informacije, ponudu i novine na našem sajtu www.kucnatehnika.com

Tu smo uvek za vas!