Ugradnja klima

Ugradnja klima

samsara-admin Komentari 0 05/08/2022

Ugradnja klima je ključna za pravilni rad.

Vrele letnje dane, pa i noći, nemoguće je zamisliti bez dobrog rashladnog sistema. Ne samo da stvaraju udobno okruženje, već nam klima uređaji obezbeđuju da normalno funkcionišemo i nesmetano obavljamo sve poslove.

Hlađenje nije jedina opcija koju imaju klime. Zahvaljujući naprednim opcijama i različitim filterima funkcionišu kao prečišćivači za vazduh, te donose zdrav i čist vazduh u vaš dom. Dok, revolucionarni inverter sistemi omogućili su grejanje pomoću klime.

Ugradnja klima

Imajući ovo u vidu ne čudi što kupovina klime često je praćena brojnim pitanjima. U mnoštvu različitih vrsta i proizvođača treba izabrati uređaj koji odgovara veličini prostora, nameni, pa i visini izdvojenog budžeta. Međutim, izborom klime posao se ne završava, jer vas čeka njena ugradnja.

Ugradnja pokretnih klima

Prenosni klima uređaji, baš kao što im naziv kaže, su rashladni uređaji koje karakteriše mobilnost. To znači da ih možete, po potrebi, premeštati iz prostorije u prostoriju. Upravo zbog te osobine poslednjih godina je porasla potražnja među kupcima.

S obzirom da su pokretne jedinice, ugradnja klima ovog tipa je najjednostavnija. Topli vazduh iz prostorije se propušta preko jednostrukog ili dvostrukog creva koje je povezano na prozor tako da postavljenje ne zahteva bušenje zida, niti skidanje prozorskog okvira. Sve što treba da uradite jeste da crevo usmerite tako da izduvava topli vazduh u spoljašnju sredinu.

Ugradnja prozorskih klima

Prozorske klime su veoma praktične kako za upotrebu, tako i za ugradnju. Idealno su rešenje za male domove ili u slučaju da želite da rashladite samo jednu prostoriju. Odlikuju ih niske cene i niska potrošnja električne energije, te se opravdano svrstavaju u ekonomične uređaje. Njihovim radom nećete morati da brinete da li će računi za struju biti visoki i da li ćete preopteretiti kućni budžet.

Iako su novi modeli dobili napredne funkcije, koje obezbeđuju malu potrošnju i tihi rad, ugradnja klima ostala je ista. Čitav posao možete i sami da obavite, jer ćete kupovinom dobiti i potrebno uputstvo.

Morate najpre skinuti prozorsko krilo. Zatim postavite klimu, pri čemu vodite računa da prvo namestite donji deo uređaja. Na taj način osiguraćete stabilnost i eliminisati rizik od ispadanja i oštećenje klime. Ostatak praznog prostora zatvorite šper pločom, stiroporom i pur penom kako biste sprečili da vazduh izlazi preko klima jedinice.

Nakon ugradnje možete odmah pokrenuti klimu, jer su one već napunjene gasom.

Ugradnja klima on/off tipa

Klima uređaji on/off su standardni split modeli koji se sastoje od 2 odvojene jedinice. Jedna jedinica se postavlja sa spoljašnje strane, tj. na ili u blizini spoljnog zida prostorije koju želite da rashladite. U njoj su smešteni kompresor, zavojnica kondenzatora i zavojnica za proširenje ili kapilarne cevi. Druga jedinica se montira unutra i sadrži rashladni kalem i filtere.

Ugradnja klima

Kako su ovo najsloženija vrsta, ugradnja klima zahteva znanje i iskustvo. Takođe, neophodno je da poštujete određena pravila pri montiranju. Pre svega, spoljna jedinica mora da bude najmanje jedan metar udaljena od svih zaklona koji će ometati izlaz toplog vazduha. Dok od plafona treba da bude udaljena minimum 30 cm. Ukoliko se postavlja na zemlju neophodno je da bude izdignuta bar 10 cm da bi kondenzovana voda mogla da otiče iz klime.

Unutrašnja jedinica se ugrađuje na rastojanju 10 cm od plafona i najmanje 15 cm od bočnog zida. Prilikom postavljanja morate voditi računa da dobro pokriva prostoriju i da se ne nalazi u blizini električnih uređaja koji svojim zračenjem mogu da ometaju rad.

Veliki izbor klima uređaja različitih vrsta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Samsara. Naš stručni tim pomoći će vam ne samo da odaberete odgovarajući model, već će obaviti i proces montiranja.