servisiranje klime tokom zime Kućna tehnika Samsara 1

Servisiranje klime tokom zime

samsara-admin Komentari 0 22/01/2021

Servisiranje klime tokom zime je ključno za njen nesmetan rad i dugi vek trajanja.

Rashladni sistemi su prešli dug put od uređaja namenjenih samo za bogate do komercijalizacije. Zbog široke upotrebe, danas, vrele letnje dane ne možemo da zamislimo bez njih.

Međutim, razvoj tehnike i tehnologije doneo je napredak i na polju klimatizacije. Zato je pored različitih modela kasetne, prozorske i standardne klime, razvijena posebna vrsta klime za grejanje.

Iako je njihova pojava izazvala dilemu, vrlo brzo je dokazano da je najjeftiniji vid grejanja klimom. Stoga ne čudi što sve veći broj ljudi prelazi na ovu opciju.

Da biste mogli da ih koristite u letnjim i zimskim mesecima, neophodno je redovno servisiranje klime tokom zime.

Zašto je važno servisiranje klime tokom zime?

Održavanje klima uređaja tokom zime, pre svega, štedi vaš novac. Bez obzira na to što klima uređaji inverter tipa spadaju u najvišu klasu kada je kvalitet u pitanju, tokom godina upotrebe njihova moć slabi.

servisiranje klime tokom zime Kućna tehnika Samsara 2

Naime, istraživanja su pokazala da jedinica prosečno godišnje izgubi 5 odsto svoje efikasnosti. Samim tim troši više energije pri radu. Što znači da ćete u kratkom periodu doći u situaciju da vam je potreban novi klima uređaj.

Srećom, servisiranje klime tokom zime oslobodiće vas nepotrebnog trošenja novca. Razlog za to leži u činjenici da ono obezbeđuje efikasnost do 95 odsto dugi niz godina.

Takođe, redovna kontrola čuva zdravlje ljudi. Nemojte da zaboravite da se prostorije ređe provetravaju u hladnim danima. Ako klima ne radi pravilno neće moći da pročisti vazduh. Što pogoduje razmnožavanju bakterija i drugih mikroorganizama. Zato je pojava astme i raznih alergija, kao i pogoršavanje simptoma već postojećih hroničnih, respiratornih bolesti, česta posledica neadekvatnog održavanja klime za grejanje.

Servisiranje klime za vreme zime sprečiće pojavu ozbiljnih kvarova

Zahvaljujući posebnom kompresoru inverter sistemi rade konstantno. Odnosno, ne gase se ni kada postignu zadatu temperaturu. Već se samo smanjuje broj obrtaja. Upravo je ovaj princip rada glavna prednost u uštedi struje i sprečavanju oscilacije u temperaturi.

Ipak, neredovno servisiranje, naročiti zimi, može da dovede do nemogućnosti postizanje željene temperature, tj. otežanom zagrevanju prostorije. Pa je veoma važno proveriti freon, ventilator i elektroniku jedinice, jer su oni najčešći uzročnici problema.

Nije redak slučaj da se, usled vremenskih neprilika, crevo zapuši muljem. Što povećava opasnost od velikog kvara na sistemu, koji će vas skupo koštati.

Šta obuhvata servisiranje klime tokom zime?

Klima u svakom trenutku treba da zadovoljava performanse koje su navedene u specifikaciji. Stoga, servisiranje obuhvata proveru ispravnosti rada svih njenih delova.

servisiranje klime tokom zime Kućna tehnika Samsara 3

Najpre se vrši čišćenje i dezinfekcija filtera antibakterijskim sredstvom, kao i provera i čišćenja kalema da bi protok vazduha bio maksimalan. Zatim se čisti i spoljna jedinice od lišća i prljavštine i proverava prohodnost creva za oticanje kondenzovane vode. Tek onda se može preći na detaljnu kontrolu turbine, kompresora, ventilatora i freona.

S obzirom na to da servisiranje klime zahteva znanje i iskustvo, prepustite čitav posao stručnom timu kompanije Samsara.