Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće

samsara-admin Komentari 0 01/03/2018

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće je veoma značajno za nesmetan rad tokom vrelih letnjih meseci. Čak i ako imate novu jedinicu koju ste malo koristili. Pred proleće obavezna je njena kontrola kako bi ona pravilno i efikasno radila.

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće smanjuje troškove

Klime nisu jeftine, pa je veoma važno da se redovno održavaju kako bi im se produžio radni vek.

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće

Vek trajanja klima uređaja, pre svega, zavisi od toga kako je instalirana i koliko se dobro održava. Prema istraživanjima, dobro održavani klima uređaj bi trebalo da traje i do 15 godina. Čak jednostavne provere, kao čišćenje ili menjanje vazdušnog filtera svaka 3 meseca može vam pomoći da klima uređaj koristite duže godina.

Takođe, redovni servis klima uređaja i čišćenje pred proleće omogućiće smanjenje troškova za struju i do 48 odsto, što je dugoročno gledano značajna ušteda za domaćinstvo.

Kada je servis klima uređaja i čišćenje pred proleće prioritet?

Postoje znaci koji će vas upozoriti da je vaš sistem postao preterano zaprljan. Ako ste tokom zime primetili da su vaši računi za struju počeli da rastu, a klimu ste koristili samo kao dodatak centralnom grejanju, to je verovatno upozorenje da je protok vazduha ograničen zbog slojeva prašine duž zidova kanala.

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće

Drugi znak jeste neprijatan miris koji se javlja dok klima radi, a uzrok jesu naslage prašine i duvanskog dima, naročito ako jedinicu niste očistili ni nakon letnje sezone.

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće ima veliki značaj i za vaše zdravlje.

Time se sprečava pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama, kao i mogućnost pojave astme i raznih alergija.

Šta treba da obuhvati servis klima uređaja i čišćenje pred proleće?

Servis klima uredjaja Beograd navodi neke osnovne stvari koje treba da uradite sa svojim klima uredjajem, poput provere i popravki koje morate izvršiti nakon zime.

Provera filtera za klimatizaciju – Filteri su “pluća” vaše klime. Ako je on prljav, onda ni vazduh koji prolazi kroz njega nije čist. Većina jedinica ima prednju rešetku koja se može lako ukloniti da bi se pristupilo filteru. Filtere možete i sami oprati i osušiti pre vraćanja ili, jednostavno, usisati prašinu sa njega. Na tri meseca obavezna je zamena filtera za vazduh.

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće

Provera kalema – Ako primetite da protok vazduha nije toliko jak kao nekada, onda je vreme da očistite kalem na jedinici. On se obično nalazi iza filtera, zavojnica i kondenzatora i sakuplja prašinu i nečistoće, čime “guši” protok i otežava pumpanje vazduha. Možete ga očistiti korišćenjem dodatka u vidu fine četkice na usisivaču. Međutim, proizvođači klima uređaja preporučuju da ovaj posao poverite profesionalcima.

Čišćenje spoljne jedinice – Baš kao što unutrašnji deo zahteva redovnu proveru, isto tako je potreban servis i čišćenje pred proleće i spoljašnje jedinice. Operite spoljnu kutiju od prljavštine i lišća i proverite odvodno crevo. Ono zna da se nekada zapuši ili presavije, pa kondenzovana voda ne može da otiče.

Proveru stanja gasa, kompresor ili ventilator uređaja može da obavi samo stručno lice. Tom prilikom profesionalni tim će proveriti neophodnu količinu rashladnog sredstva, proveriti curenje rashladnog gasa pomoću detektora curenja, izmeriti protok vazduha kroz spiralni zavoj, očistiti ventilatore, dezinfikovati obe jedinice i očistiti kondezator.

Održavanje klima uređaja, barem na godišnjem nivou, treba da vam bude neka vrsta rutine, kako bi ste obezbedili sebi i svojim najbližima čist vazduh.

Kućna tehnika Samsara je tu da vam pomogne da živite u zdravom i čistijem prostoru!