saveti za kupovinu klime Samsara 1

Saveti za kupovinu klime

samsara-admin Komentari 0 17/12/2020

Saveti za kupovinu klime olakšaće vam nabavku.

Uređaji za klimatizaciju prostora postoje više od 50 godina. U početku su imali visoke cene. Dakle, mogli su da ih priušte samo bogati. Vremenom, menjao se njihov izgled i princip funkcionisanja. Tako da danas ne predstavljaju luksuz, nego realnu životnu potrebu. Razlog za to leži u klimatskim promenama koje svake godine donose sve toplija leta, ali i nagle oscilacije u temperaturi.

Na tržištu postoje brojni proizvođači sa različitim modelima. Stoga, kupovina novih klima nije nimalo jednostavna. Izbor dodatno otežavaju napredne funkcije i kompleksne performanse koje neretko zbunjuju kupce.

Zbog toga vam Samsara daje savete koji će vam pomoći pri kupovini.

Vrste klima uređaja

Pre nego što krenete u nabavku klime morate se upoznati sa vrstama koje postoje.

saveti za kupovinu klime Samsara 2

Najrasprostranjenije su standardne klime. Rade na on/off principu, tj. sve dok ne postignu zadatu temperaturu. Zatim se kompresor gasi, a pokreće ponovo tek kada se visina temperature u prostoriji prilično razlikuje od podeoka na klimi. Iako su, pre svega, namenjene za hlađenje, ove klime mogu i da greju, ali samo ako spoljašnja temperatura nije ispod -5 stepeni Celzijusovih.

Standardne klime dolaze u vidu split forme. Što znači da se sastoje iz dve jedinice – spoljašnje i unutrašnje.

Isti dizajn imaju i klima uređaji invert tipa. Međutim njihov način rada se razlikuje. Zahvaljujući specijalnom kompresoru prilagođava se broj obrtaja prema potrebi. Odnosno, nakon postizanja željene temperature ne prestaju sa radom, već samo usporavaju. Na taj način je sprečena pojava naglih oscilacija. One su idealne klime za zimu, jer nesmetano rade kako +54, tako i na -30 stepeni Celzijusovih.

Prenosivi rashladni uređaji, kao što im naziv kaže, mogu da se premeštaju sa jednog mesta na drugi. Dok se prozorski montiraju na sam prozor. Za razliku od standardnih i inverter, prenosive i prozorske klime imaju samo jednu jedinicu u kojoj su smešteni kompresor, isparivač, kondezator, ventilator.

Saveti za kupovinu klime prema veličini prostora

Zavisno od veličine prostora treba da izaberete kapacitet klime. Da biste saznali koliki vam je kapacitet potreban izmerite dužinu, širinu i visinu prostora u koji ćete postaviti klimu. Dobijeni iznos kvadratnih metara podelite sa 10. Izračunata vrednost predstavlja okvirnu jačinu uređaja izraženu kilovatima.

S obzirom na to da se kapacitet meri u BTU, pri čemu je 1 kW = 3412.14 BTU/h, saveti za kupovinu klime pružaju okvirne vrednosti na osnovu kvadrature. Te za stanove do 35m2 dovoljna je “devetka” čiji kapacitet iznosi 9000 BTU (2.6 kW). Prostor do 60m2 pokriva “dvanaestica” kapaciteta 12000 BTU (3.5 kW). Za velike površine do 80m2 neophodna je “osamnaestica” sa 18000 BTU (5.3 kW), a u većim dolazi “dvadesetčetvorka” koja ima 24000 BTU (7 kW).

Saveti za kupovinu klime prema potrošnji struje

Gotovo svake godine cena električne energije raste. Tako da je energetska efikasnost važna karakteristika pri kupovini klime.

saveti za kupovinu klime Samsara 3

Energetska klasa uređaja je obeležena slovima od A do G. Najmanju potrošnju imaju klime sa A oznakom, a najveću one koje nose slovo G.

Takođe, treba da obratite pažnju i na koeficijente efikasnosti hlađenja i grejanja – SEER i SCOP. Oni pokazuju koliku količinu rashladne ili grejne energije dobijete za 1 W električne. Što su oni viši, energetska efikasnost klime je veća. Samim tim je i ušteda u potrošnji struje veća.

Veliki izbor različitih modela klima uređaja svetskih proizvođača možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Samsara.