rekuperatori toplote

Rekuperatori toplote

samsara-admin Komentari 0 09/03/2018

Rekuperatori toplote predstavljaju izmenjivače toplote za pročišćavanje energije koja se postavlja unutar dovodnih i izduvnih struja sistema za upravljanje vazduhom ili u izduvnim gasovima industrijskog procesa, kako bi se povratila otpadna toplota.

U mnogim vrstama procesa, sagorevanje se koristi za generisanje toplote, a rekuperatori služe za rekuperaciju ili recikliranje ove toplote, kako bi se ona ponovo koristila.

Termin rekuperator odnosi se i na protočne toplotne izmenjivače tečnosti i tečnosti koje se koriste za rekuperaciju toplote u hemijskoj i rafinerijskoj industriji.

Šta su rekuperatori toplote?

rekuperatori toplote

Rekuperatori toplote su uređaji koji se koriste u ventilacionim sistemima za izmenjivanje vazduha. Oni sadrže dva ventilatora i izmenjivač toplote, koji je glavni deo uređaja.

Sastoji se iz serije paralelnih ploča od aluminijuma, plastike, nerđajućeg čelika ili sintetičkog vlakna i ima alternativne parove koji se nalaze na dve strane kako bi se formirali dvostruki kompleti kanala pod pravim uglom jedni prema drugima te se na taj način zagađen topao vazduh izvlači iz prostorije na svež vazduh koji se ubacuje u prostoriju.

Karakteristike ovog uređaja zavise od njegove fizičke veličine, naročito od protoka vazduha i razmaka ploča.

Rekuperatori toplote su laki za montiranje, jer zauzimaju malo prostora na plafonu, a moguća je njihova ugradnja i u vertikalnom i u horizontalnom položaju, kao i ugradnja dodatnih delova – žaluzina, kružnog adaptera, grejača i kontrolne table za promene brzine.

Rekuperatori toplote i njihova sve češća upotreba

rekuperatori toplote

Naša životna sredina sve više je pogođena negativnim uticajem moderne civilizacije.

Značaj čistog vazduha za normalno odvijane životnih funkcija je nemerljiv.

Ovo je pogotovo važno kada se ima u vidu da se količina kiseonika troši počev od disanja, obavljanja različitih delatnosti i procesa.

Na njegov kvalitet dodatno utiče prisustvo štetnih materija – prašine, dima, pare, mikroorganizama.

Upravo je ovo jedan od glavnih razloga što je sve veća potražnja za rekuperatorima toplote. Jer, da bi se očuvao svež, a ujedno i zdrav vazduh u prostorijama nekada nisu dovoljni samo klimatski uređaji, već i razni ventilacioni sistemi.

Rekuperatori toplote – prednost i namena

Rekuperatori toplote omogućuju istovremeno vetrenje i zagrevanje celog objekta koristeći isti vazduh. Time se ostvaruje značajna ušteda u električnoj energiji koja je potrebna bilo za zagrevanje ili hlađenje. Po istraživanjima na godišnjem nivou troškovi za električnu energiju su smanjeni za 15 odsto.

rekuperatori toplote

Takođe, procesom rada štite životnu sredinu jer je niža emisija ugljen-dioksida.  Ovo najbitnija prednost rekuperatora toplote koja bi trebala biti imperativ pri svakoj gradnji.

Upoređivanjem sa drugim sistemima ventilacije. Ugradnjom rekuperatora štedi se do 60 odsto toplote i dobija se kvalitetnija vlažnost zraka u prostoru. Tokom leta oni smanjuju vlažnost, a zimi povećavaju.

Rekuperatori toplote se mogu koristiti samostalno ili kao dodatak opštoj ventilaciji, a idealni su za restorane, klubove, muzeje, hotele i druge velike objekte.

Kućna tehnika Samsara u svojoj širokoj paleti proizvoda ima i rekuperatore najboljeg kvaliteta.

Dodjite do nas ili pogledajte celokupnu ponudu na našem sajtu www.kucnatehnika.com