Punjenje klima uređaja

Punjenje klima uređaja – Neophodno za njihov nesmetan rad

samsara-admin Komentari 0 06/09/2018

Punjenje klima uređaja je neophodno za nesmetan rad.

Rashladni uređaji odavno su postali obavezni deo poslovnih i životnih prostora. Bez njih ne možemo normalno da funkcionišemo kako tokom leta, tako i u hladnim danima.

Međutim, da bi jedinice trajale potrebno je pravilno održavanje klima uređaja. To podrazumeva redovno čišćenje klima uređaja, ali i godišnji servis i, po potrebi, punjenje klima uređaja freonom. Jedino ćete na ovaj način produžiti vek korišćenja i do 15 godina, a ujedno imaćete uvek čist i zdrav vazduh u prostoriji.

Firma “Samsara” u ovom blogu vam skreće pažnju koliki značaj ima pravilno punjenje klima uređaja.

Šta je freon?

Freon je nezapaljiv plin bez boje, mirisa i ukusa, baziran na fluoru i ugljeniku. Pored klima, koristi se i u drugim rashladnim uređajima, aerosol bocama i industrijskim pogonima u različite svrhe.

Punjenje klima uređaja

Prvi freon koji se koristio nosio je oznaku R-12. Međutim, njegova upotreba je zabranjena 1987. godine zbog otkrića štetnog uticaja. Zamenio ga je freon R-22, koji nalazimo u starijim modelima klima uređaja. Dok novije jedinice koriste ekološke R407c i R410a freone koji nisu štetni ni za čoveka, niti za prirodu. Pravu inovaciju doneo je freon R-32. Pored ekoloških karakteristika, on pruža i veliku uštedu u potrošnji električne energije.

Znaci koji ukazuju da je potrebno punjenje klima uređaja

Prvi znak da je potrebno punjenje klima uređaja, tj. da nema dovoljno freona za rad jeste slabo hlađenje. Naime, više toplote je „zarobljeno“ u jedinici pa ona teže hladi vazduh iz prostorije. To dovodi do odstupanja od željene temperature ili dužeg vremena da bi se postigao podešeni stepen na termostatu. Kao prvi znak može se javiti i buka koja dolazi iz spoljne jedinice, a uzrokovana je lošim radom kompresora. Ukoliko se na vreme ne obavi servisiranje klima uređaja može doći do velikih kvarova na sistemu.

Zbog dužeg ciklusa hlađenja posle izvesnog vremena biće i veći računi za struju, jer, pri istoj temperaturi sada vaš sistem radi i 3 puta duže nego ranije.

Takođe, zbog nedostatka freona u sistemu stvara se led na namotajima ali i na okolnim komponentama. Možete vrlo lako proveriti ako podignute poklopac na unutrašnjoj jedinici i pogledati da li ispod filtera na isparivaču ima leda.

Punjenje klima uređaja treba poveriti profesionalcima!

Baš kao što je ugradnja klime zahtevan posao zbog složenosti sistema, tako je i dopuna freona delikatan proces, pa zahteva poznavanje i stručnost.

Punjenje klima uređaja

Količina freona u klimi se proverava pomoću uređaja koji se naziva manometar. Te ukoliko se utvrdi da nedostaje, vrši se punjenje klima uređaja na osnovu radnog pritiska ili menzure za freon. Zatim se pritisak ponovo proverava manometarom kako ne bi nastala situacija da freona bude previše.

Takođe, prilikom provere količine freona, utvrđujuje se i stanje svih spojeva na bakarnim vodovima. Time se provera da li postoji curenje na njima.

Provera i punjenje klima uređaja traje nekoliko minuta i nakon toga možete odmah koristiti svoj uređaj. Preporučljivo je da se ovaj proces obavlja dva puta u toku godine. Odnosno, neophodan je servis klima uređaja i čišćenje pred proleće kao i u jesen, nakon letnjeg perioda korišćenja.

Firma “Samsara” ima stručni tim koji će obaviti čitav servis uključujući i punjenje klima uređaja.