Prodaja i montaža klima uređaja

Prodaja i montaža klima uređaja

samsara-admin Komentari 0 14/02/2018

Prodaja i montaža klima uređaja razlikuje se zavisno od vrste. Klima uređaj je sistem koji stvara pogodne temperaturne uslove za boravak ljudi. Pored hlađenja, on ima mogućnost i grejanja, odvlaživanja, tj. održavanja određene vlažnosti vazduha, prečišćavanja vazduha od dima, prašine i drugih nečistoća i ventilacije vazduha. U osnovi klima uređaji se dele na: pokretne, prozorske i zidne split sisteme.

Prodaja i montaža klima uređaja danas su dostupni svima

Od davnina čovek je pronalazio načine da se rashladi tokom vrelih letnjih meseci. Još u praistorijsko doba korišćeni su sneg i led, u Egiptu nakvašene trska koja je postavljana preko prozora, a u Starom Rimu se koristio akvadukt kojim je voda kružila uz zidove kuća i rashlađivala ih.

Tek 1902. godine Vilis Haviland je izmislio prvi moderni klima uređaj, a korišćen je za održavanje odgovarajućih klimatskih uslova u prostoriji tokom procesa štampe. Vremenom, oni dobijaju širi značaj, te počinje masovna upotreba u domovima i automobilima. Upravo je ovo bio glavni uzrok da prodaja i montaža klima uređaja pedesetih godina prošlog veka drastično skoči.

Sa razvojem nauke i tehnike, menjao se i izgled i princip funkcionisanja klima uređaja, dok su cene postajala povoljnije, te su klima uređaji danas dostupni svima.

Prodaja i karakteristike klima uređaja

ugradnja klima uredjaja beograd

Prodaja i montaža klima uređaja zavise od mnogih faktora. Pre svega, na izbor utiču površina koju ona treba da ohladi, odnosno zagreje, zatim termička izolacija i površina koju zauzimaju prozori, broj sunčanih dana u toku godine, kao i fleksibilnost uređaja i željene funkcije.

Zato, pre nego što se odlučite na kupovinu klima uređaja potrebno je da se detaljno informišete. Prodaja i montaža klima uređaja su osnova poslovanja kompanije Samsara, te će vam njen stručni tim dati odgovore na sva pitanja i pomoći pri izboru klimatizacionog sistema koji je najbolji za vaše prostorne uslove.

Prodaja i montaža različitih klima uređaja

Ako ste u nedoumici koju vrstu klima uređaja da kupite, mi vam ukazujemo na najbitnije razlike između dve najrasprotranjenije vrste – prozorske i split zidne klime.

Kao što im i sam naziv kaže, prozorski klima uređaji se ugrađuju sa spoljašnje strane prozora. Oni sadrže samo jednu jedinicu u kojoj se nalazi kompresor, isparivač, kondezator, ventilator.

Za razliku od njih, zidni split sistemi se fiksiraju na zid i sastoje se iz dva zasebna dela – unutrašnje i spoljašnje jedinice. Obe jedinice vrše funkciju isparivača i kondenzatora u zavisnosti od moda rada. Naime, ako klima uređaj hladi prostoriju, unutrašnja jedinica ima funkciju isparivača. Sa druge strane spoljašnja funkciju kondenzatora, dok je kod zagrevanja suprotno – unutrašnja radi kao kondenzator, spoljašnja kao isparivač.

U skladu sa navedenim karakteristika razlikuje se montaža prozorske i split zidne klime.

Postavljanje prozorske klime obuhvata skidanje prozorskog krila, postavljanje klime u prozor, a zatim zatvaranje ostatka rupe šper pločom, stiroporom i pur penom. Nakon postavljanja, klimu možete odmah koristiti, jer je ona već napunjena gasom.

Zbog više jedinica montaža split sisitema je složenija. Ona uključuje izbor lokacije gde će se nalaziti, merenje i bušenja za ugradnju nosača. Takodje i povezivanje spoljašnje i unutrašnje jedinice, a zatim instaliranje spoljašnje jedinice i punjenje klima uređaja freonom.

U oba slučaja, i kod prozorske i kod zidne split klime, najbolje je da montiranje poverite obučenim stručnjacima.