Priprema klime za zimu

Priprema klime za zimu

samsara-admin Komentari 0 03/10/2018

Priprema klime za zimu zahteva istu pažnju kao servis klima uređaja i čišćenje pred proleće.

Veliki broj ljudi je već krajem leta doneo odluku kako će se grejati tokom naredne jeseni i zime. Odnosno, da li će koristiti drva, ugalj, gas ili struju kao energente. Kako je za grejanje potrebno izdvojiti visoke sume novca postavlja se pitanje koji je najefikasniji način za uštedu.

Imajući ovo u vidu poslednjih godina sve veću popularnost imaju klime za grejanje. Što znači da se pojedine jedinice ne koriste samo leti za hlađenje, već pružaju prijatnu temperaturu tokom čitave godine. Takođe, sve veći broj domaćinstava koristi klima uređaje kao dodatak grejanju, pa da bi oni radili nesmetano neophodna je priprema klime za zimu.

Klima uređaj čuva vaše zdravlje

Kako biste bili sigurni da vi i vaši ukućani dišete zdrav, kvalitetan vazduh redovno održavanje klima uređaja je ključno. Jer vlažna, prljava i tamna mesta unutar jedinice pogoduju razmnožavanju bakterija, plesni i gljivica.

Pa, čak, i kada niste skloni alergijama i respiratornim bolestima, prljav vazduh iz klime može negativno da utiče na zdravlje. Naime, dugotrajna izloženost ovakvom radu klime doprinosi razvoju bolesti kao što je astma, a može doći i do opasnih reakcija u organizmu, hroničnih oboljenja, pojave legionarske bolesti, upale pluća.

Osim, zdravstvenog aspekta, čišćenje klima uređaja je važno i zbog neprijatnog mirisa koji se javlja. Ujedno, on je i prvi znak da je vašoj klimi potrebna dodatna pažnja.

Priprema klime za zimu podrazumeva proveru filtera

Filteri za klima uređaje donose zdrav vazduh. Ako su oni prljavi, onda ni vazduh koji prolazi kroz njih nije čist, pa je čišćenje filtera prvi korak kada je priprema klime za zimu u pitanju.

Priprema klime za zimu

Ovaj posao možete vrlo lako i sami obaviti, dovoljno je da uz pomoć šrafcigera sklonite prednju ploču. Kod pojedinih uređaja prednju masku možete skinuti jednostavnim potezanjem prema sebi. Filteri se nalaze odmah ispod maske.

Filtere perite toplom vodom. Ukoliko je velika količina nečistoće na njima upotrebite sapun ili deterdžent za veš.

Nežnim pokretima starom četkicom za zube lako ćete otkloniti sve neslage. Nakon ispiranja obavezno upijte višak vode suvim peškirom i ostavite da se osuši.

Tek kada su filteri potpuno suvi možete ih vratiti u uređaj.

Provera spoljašnje jedinice

Priprema klime za zimu obuhvata čišćenje i spoljašnje jedinice. Čak i tokom letnje sezone lišće i prljavština se sakupljaju na delu koji se nalazi van stana.

Pa je neohodno da operete spoljnu kutiju. Preporučljivo je da koristite specijalna sredstva namenjana za čišćenje klime. Na taj način bićete sigurni da je izvršena i dezinfekcija.

Prilikom čišćenja proverite odvodno crevo, koje se nekada zapuši ili presavije, pa kondenzovana voda ne može da otiče. Kao i izolaciju na bakarnim cevima, jer usled jakog sunca može doći do oštećenja, a to dovodi do slabijeg grejanja, jer se prilikom kruženja gasa kroz bakarne cevi gubi se toplota.

Servisiranje klima uređaja pred zimu

Servis klima uređaja Beograd, Samsara savetuje da angažujete stručno lice za detaljnu proveru uređaja. Ona obuhvata, pored provere filtera i spoljašnje jedinice, i kontrolu kompresora, ventilatora i gasa. Ne samo da će pomoću detektora curenja proveriti da li postoji negde curenje gasa, već će obaviti i punjenje klima uređaja ako je to potrebno.

Priprema klime za zimu

Pozovite provereni tim servisera Samsara kako biste spremni dočekali hladne dane.