Prenosni klima uređaji

Prenosni klima uređaji – Kako izabrati pravi?

samsara-admin Komentari 0 28/01/2022

Prenosni klima uređaji, baš kao što im naziv kaže, predstavljaju mobilne rashladne uređaje. To znači da ih možete sami vrlo lako premeštati iz prostorije u prostoriju.

S obzirom da nemaju spoljne jedinice ne zahtevaju ugradnju od strane profesionalaca. Samim tim je upotreba znatno jednostavnija, kao i celokupni troškovi nabavke. Takođe, nema potrebe za bušenjem zida ili sklanjanjem prozorskog okna, te ove klime u manjoj meri narušavaju enterijer u odnosu na druge vrste.

Iako je princip rada u osnovi isti pokretne klime se mogu razlikovati po maksimalnoj površini hlađenja, konfiguraciji ventilacije, energetskoj efikasnosti i posebnim karakteristikama, koje uključuju dodatna podešavanja i specijalne filtere.

Imajući ovo u vidu Samsara vam daje savete kako da izaberete odgovarajući prenosni klima uređaj.

Veličina prostorije

Baš kao i kod izbora standardne klime, tako i za prenosne modele pre nego što krenete u razgledanje morate znati veličinu prostorije za koju nameravate da je koristite.

Prenosni klima uređaji

Mnogi su mišljenje da će sa većim jedinicama brže rasladiti sobu, što je jedna od čestih grešaka kada je u pitanju kupovina novih klima. Ne samo da nećete brže postići zadatu temperaturu, već će potrošnja električne energije biti veća. Ni manji uređaji od potrebnih nisu preporučljivi. Kako su pod stalnim pritiskom da rashlade prostor koji je veći od njihovih mogućnosti kvarovi su česta pojava.

Procenjuje se da su za površine do 18 m2 dovoljni prenosni klima uređaji od 8.000 BTU. Kapacitet od 10.000 BTU pokriće prostoriju oko 30 m2, a 12.000 BTU veličinu od 40 m2. Dok je za veće površine potreban kapacitet 14.000 BTU.

Ipak, morate znati da su ovi proračuni okvirni. Veličina prenosne klime zavisi i od drugih faktora, kao što su broj prozora, izložnost suncu, izolacija, visina plafona…

Jedno ili dvostruko izduvno crevo

Svi prenosni klima uređaji putem creva ispuštaju vrući vazduh kao deo procesa hlađenja. Pri čemu mogu biti sa jednim ili dvostrukim crevom.

Modeli sa jednim crevom funkcionišu tako što uvlače vazduh iz prostora, hlade ga i većinu vraćaju nazad. Dok se mala količina ovog vazduha koristiti za hlađenje uređaja i biće izduvana iz izduvnog creva van. Zbog toga stvaraju blagi negativni vazdušni pritisak.

Za razliku od njih, pokretni klima uređaji sa 2 creva uvlače vazduh iz sobe, hlade ga, a zatim puštaju nazad u prostor. Za to vreme se jedinica zagreva, te jedno crevo uvlači spoljašnji vazduh za njeno hlađenja, a drugo ga ispušta van. Zahvaljujući sistemu 2 creva ne dolazi do negativnog pritiska u prostoriji, te su ovi modeli efikasniji. Međutim, njihova upotreba može da izazove veću potrošnju energije.

Nivo buke i energetska efikasnost

Prenosni klima uređaji prave buku, jer koriste motorizovane ventilatore i kompresorske sisteme koji hlade i cirkulišu vazduh. Mnogi ljudi to smatraju “pozadinskom bukom”.

Prenosni klima uređaji

Ukoliko niste sigurni da li će vam ona smetati stručnjaci savetuju da izaberete model sa posebnim karakteristikama koje minimiziraju zvuk. Odnosno, da klima obavezno ima programski tajmer, više brzina i režim mirovanja.

Bez obzira što prenosne klime spadaju u energetski efikasne, prilikom kupovine obratite pažnju i na ovu karakteristiku. Efikasnost je izražena EER koeficijentom. Što je veći EER, to je model efikasniji.

Najbolji klima uređaji za hlađenje svih vrsta čekaju vas u bogatoj ponudi kompanije Samsara.