Prečišćivaći vazduha

Prečišćivaći vazduha

samsara-admin Komentari 0 28/10/2020

Prečišćivaći vazduha postali su neophodni u svakom prostoru.

Poslednjih godina jedna od glavnih tema u naučnim krugovima i medijima jeste zagađenost vazduha. Otopljavanje polova, promena klimatski uslova, ali i razorni zdravstveni efekti samo su neke od posledica zagađenosti. Svi smo svesni ovih problema koje donosi vazduh iz spoljašnje sredine, ali šta je sa onim koji udišemo unutra?

Verovali ili ne, vazduh u zatvorenom je 5 puta zagađeniji nego spoljašnji, koji je ispunjen izduvnim gasovima. Vazduh unutra sadrži dim, prašinu, viruse, kao i toksine koji dolaze iz različitih električnih uređaja i građevinskog materijala.

I dok u letnjim mesecima ovaj problem nije toliko izražen, tokom zime postaje naročito vidljiv. TA peći, šporeti na drva i radijatori dodatno isušuju vazduh u prostorijama koje se ne provetravaju. Što dovodi do većeg gomilanja štetnih materija.

Zbog toga vam kompanija Samsara skreće pažnju koliki je značaj prečišćivača vazduha.

Šta su prečišćivaći vazduha?

Kao što i sam naziv kaže, prečišćivaći vazduha su uređaji koji prečišćavaju vazduha od nevidljivih čestica u kućnom okruženju i kancelarijama, tj. u svakom zatvorenom prostoru. Pojedini modeli imaju i funkciju regulisanja vlage. Tako da njihovom upotrebom nije vam potreban odvlazivač vazduha.

Prečišćivaći vazduha rade na principu ventilatora i filtera. Baš kao što najnovije inverter klime dolaze sa različitim filterima, tako i ovi uređaji imaju vrhunski sistem “čistača” koji pri radu ne proizvode ozon. Možemo slobodno da kažemo da oni čuvaju životnu sredinu.

Prečišćivaći vazduha

Glavni deo čini HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) koji ima moć da otkloni čak 99,97 odsto čestica veličine do 0,3 mikrona. To znači da eliminiše prašinu, grinje, polen, perut, buđ… Tu je i filter sa aktivnim ugljem koji apsorbuje različite mirise, gasove i hemijska isparenja.

Jonizator vazduha je posebna vrsta. Ovaj filter emituje naelektrisane jone koji se vezuju za zagađivače. Na taj način sprečavaju ih da se zadrže na predmetima u prostoriji.

Oni čuvaju zdravlje čoveka!

Čist vazduh u vašem domu je ključan za zdravlje. U protivnom javljaju se mnoge tegobe. Najčešća je osećaj konstantnog umora, jer zagađeni vazduh zahteva da pluća više rade.

Velika prisutnost raznih alergena u vazduhu dovodi od niza neprijatnih simptoma, poput iritacije očiju, kašljanja, kijanja, jakih glavobolja… Pored alergija, zagađeni vazduh je vodeći uzročnik astme, ali i kardiovaskularnih bolesti. Takođe, smanjuje imunitet organizma, pa češće oboljevate od virusa, čije čestice su prisutne u vazduhu.

Istraživanja su pokazala da zagađenost pojačava simptome hroničnih bolesti – sinusitisa, bronhitisa, pneumonije.

Prečišćivaći vazduha

Svi navedeni zdravstveni problemi mogu se izbeći upotrebom prečišćivača vazduha. Takođe, oni stvaraju prijatnu atmosferu u domu, jer čiste vazduh od svih mirisa, uključujući i one koje dolaze iz kuhinje i od kućnih ljubimaca. Ujedno, učiniće vas produktivnijim u obavljanju poslovnih i privatnih zadataka.

Najbolji prečišćivaći vazduha

Japanska kompanija Daikin ima tradiciju postojanja skoro jedan vek. Upravo je ona proizvela i prve inverter rashladne sisteme davne 1984. godine.

Uz Daikin klime, vrhunski kvalitet krasi i prečišćivače ovog proizvođača. To potvrđuje i sertifikat Laboratorije za testiranje TÜV Nord, za unutrašnju higijenu vazduha.

Model Ururu poseduje predfilter koji uklanja veće čestice prašine i dlake od kućnih ljubimaca. Filter bioloških antitela namenjen je za eliminisanje virusa, a elektrostatički za čestice prašine. Specijalni filter, Flash Streamer razlaže alergene kao što su polen i gljivice i uklanja neprijatne mirise. Ovaj prečišćivač sadrži i rezervoar za vodu koji ovlažuje vazduh.

Najbolje prečišćivače vazduha, kao klime svetski poznatih brendova možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Samsara.