Pokretni klima uređaji

Pokretni klima uređaji

samsara-admin Komentari 0 06/04/2018

Pokretni klima uređaji su odličan izbor za efikasno hlađenje kuće ili kancelarije.

Leto se bliži, a sa njim dolaze i visoke temperature, te se nameće pitanje kako odabrati klima uređaj koji će odgovarati vašim potrebama.

Ukoliko, pak, razmišljate o kupovini pokretne klime, firma Samsara vam daje savete za održavanje klima uređaja ove vrste.

Obratite pažnju gde će biti postavljeni pokretni klima uređaji

Pokretne klime imaju značajne prednosti u odnosu na ostale vrste. Pre svega, zbog svoje mobilnosti, možete ih lako premeštati iz sobe u sobu i na taj način hladiti odgovarajući deo stana.

Pokretni klima uređaji

Međutim, prilikom postavljanja morate voditi računa da prostorija nije preterano prašnjava ili prljava kako ne bi došlo do zapušivanja motora jedinice, a sa tim i do drugih mehaničkih i električnih problema.

Takođe, budite oprezni kada pokretnu klimu postavljate u izuzetno vlažnu prostoriju jer se ona pri radu suočava sa većom količinom vlage koju mora da apsorbuje.

Veoma je bitno da pravilno održavate filtere na klimi

Filteri za klima uređaje utiču na kvalitet vazduha. Njihovo redovno čišćenje omogućava da traju duže i čiste vazduh što je moguće efikasnije.

Pored dodatnih filtera koje kupujete, treba da održavate i predfilter koji se nalazi u gornjem zadnjem delu uređaja. Ukoliko zanemarite da očistite ovaj filter prikupljena prašina se može mešati sa vlagom u vakumu isparivača pokretne klime. Sloj prljavštine koji se tom prilikom formira, na kraju, će dovesti do nepravilnog rada namotaja, tj. do njegovog pregrejavanja.

Za čišćenje predfiltera nemojte koristiti deterdžent ili sapun jer oni, često, dovode do začepljenja i neefikasnog rada.

Ukoliko posedujete klima uređaj sa ugljeničnim filterom obavezno ga menjajte na svaka tri meseca.

Pokretni klima uređaji i njihovo čuvanje

Ako ne planirate da koristite jedinicu tokom cele godine, obezbedite pravilno skladištenje.

Prva stvar koju trebate da uradite jeste da izvučete nakupljenu vlagu, a to ćete postići podešavanjem na opciju “fan only”. Kad se uverite da je klima uređaj potpuno suv smestite ga na suvo, hladno mesto. Nije preporučljivo da skladištite vašu jedinicu za klimatizaciju na potkrovlju ili u garaži kako ne bi bila izložena prekomernoj toploti ili niskim temperaturama.

Pokretne klime morate čuvati i tokom korišćenja. Prilikom čišćenja koristite čistu, vlažnu krpu i izbegavajte hemikalije i deterdžente jer mogu biti abrazivni i oštetiti spoljašnost vaše jedinice.

Takođe, možete zaštititi spoljašnost vaše jedinice tako što ćete je držati izvan direktnog sunčevog zračenja.

Vodite računa kako je izduvno crevo postavljeno

Da bi pokretna klima pravilno radila potrebno je da izduvno crevo bude što ravnomernije postavljeno. Na taj način se sprečava da se prikupljena vlaga ponovo vrati u uređaj, što posmatrano na duži period može dovesti oštećenja pokretne klime.

Pokretni klima uređaji

 

Naravno, nikako ne smete zaboraviti da ove jedinice, baš kao sve druge klime, zahtevaju redovni godišnji servis od strane profesionalaca. Time ćete, uz vaše pravilno korišenje i održavanje, produžiti rok trajanja svog uređaja za klimatizaciju.

Klima uređaji i njihov značaj u održavanju optimalne temperature je veoma veliki, zato ih treba redovno održavati i čistiti.

Za sve dodatne informacije o kupovini i održavanju pokretnih klima pozovite Samsara kućnu tehniku ili pogledajte ponudu na našem sajtu www.kucnatehnika.com.