Odvlaživači vazduha

Odvlaživači vazduha – Učinite prostor u kome živite prijatnijim

samsara-admin Komentari 0 18/08/2018

Odvlaživači vazduha predstavljaju uređaje koji smanjuju i održavaju nivo vlažnosti vazduha u zatvorenom prostoru, bilo da se radi o stambenom, poslovnom ili industrijskom okruženju. Razlog za to je, pre svega, zdravstveni, ali, i radi pružanja potrebnog komfora, eliminacije neprijatnog mirisa i sprečavanja rasta plesni.

Kompanija Samsara vam skreće pažnju koliki značaj imaju odvlaživači vazduha.

Koja je optimalna temperatura i vlažnost vazduha?

Bez obzira da li ste u stanu ili na poslu, optimalna temperatura je neophodna za normalno funkcionisanje tela. Naročito tokom vrelih meseci, kada je obavljanje dnevnih zadataka nemoguće zamisliti bez klime za leto.

Međutim, pored odgovarajuće temperature postoji još jedan odlučujući faktor. To je relativna vlažnost, odnosno stepen zasićenosti vazduha vodenom parom. Ovaj parametar pokazuje odnos između količine vodene pare koja se nalazi u vazduhu i maksimalne količine koju bi vazduh mogao da primi pri datoj temperaturi.

Odvlaživači vazduha

Istraživanja su pokazala da su idealni uslovi za organizam pri temperaturi između 20 i 22 stepena Celzijusova i relativnoj vlažnosti od 40 do 60 odsto, a da bi se oni postigli potrebna je kupovina klima uređaja, ali i odvlaživača vazduha.

Odvlaživači vazduha – vrste

Prema principu rada odvlaživači vazduha se dele na kondenzacijske i adsorpcione.

Kondenzacijski odvlaživači vazduha su, kao pokretne klime, mobilni. Sastoje se iz kompresora, isparivača, kondenzatora, upravljčkog dela i posude za skupljanje kondenzata. Kreirani su za upotrebu u stambenim i manjim poslovnim objektima.

Adsorpcioni odvlaživači vazduha se koriste kada je potrebno proces sušenja ubrzati i vratiti životni prostor u normalu. Pa imaju široku primenu u mnogim industrijskim granama. Princip rada je zasnovan na grejanju i ventilaciji, apsorciji i kondezaciji. Osnovni delovi su rotirajući točak ispunjem higroskopskom supstancom, elektro motor za pokretanje točka, električni grejač, ventilatori za protok vazduha i upravljački deo.

Odvlaživači vazduha – značaj upotrebe

Loša gradnja, sa slabom toplotnom izolacijom, je prvi razlog pojave vlage stanu. Tome i sami stanari doprinose upotrebom tuša bez provetravanja, sušenjem veša u zatvorenim prostorijama, slabom cirkulacijom vazduha isl.

Kao vidljivi, upozoravajući znaci preterane vlage najčešće se javljaju kondezancija na prozorima, vlažna garderoba, pojava buđi na zidovima, neugodan miris u stanu. Ovo dalje dovodi do većih oštećenja nameštaja i predmeta u stanu, pa čak i pucanja zidova.

Loš vazduh negativno utiče i na zdravlje čoveka. On je glavni krivac za pojavu astme, problema sa disanjem i osećaja gušenja. Takođe, zagušljiva sredina prouzrokuje nervozu, pospanost i smanjenu koncentraciju.

Sve navedene probleme otklanjaju odvlaživači vazduha. Naime, njihovim korišćenjem možete kontrolisati vlažnost vazduha sa tačnošću od 1 odsto, a podesive funkcije omogućavaju konstantan rad, čak i kada niste kod kuće.

Da li su odvlaživači vazduha potrebni kod upotrebe savremenih klima?

Moderni klima uređaji za vaš dom, pored hlađenja, pružaju niz funkcija. Filteri za klima uređaje, danas, dolaze u vidu elektrostatičkih, plazma, NANO, kao i antibakterijskih i modela sa aktivnim ugljem. Na taj način sprečavaju širenje bolesti i obezbeđuju zdravu sredinu.

Ipak, najbolji uticaj na vlažnost imaju odvlaživači vazduha. Te stručnjaci preporučuju kombinovano korišćenje klime i odvlaživača. Malom upotrebom energije dobićete željenu temperaturu uz brže otklanjanje vlažnosti iz vazduha.

Energetska efikasnost odvlaživači vazduha

Mnogim ljudima su prilikom odluke kako odabrati klima uređaj presudni troškovi. Odnosno koliki je utrošak električne energije.

Pri izboru odvlaživača vazduha ne morate brnuti o tome, jer, ovi uređaji pružaju i do 80 odsto veću energetsku efikasnost.

Odvlaživači vazduha

Kada se postigne zadata vlažnost odvlaživači vazduha prestaju da rade kako bi se štedila energija. Nakon pola sata ventilator se ponovo uključuje i proverava da li je došlo do promene u vlažnosti. Ukoliko se relativna vlažnost vazduha povećala iznad određene vrednosti počinje sa radom, a ako nije isključuje za narednih 30 minuta.

Radi sigurnosti odvlaživači vazduha prestaju sa radom i kada je posuda u koju se sakuplja vlaga napunjena. Tek kada se ona isprazni uređaj se ponovo pali.

Kompanija Samsara, koja je vodeća kada je prodaja klima Beograd u pitanju, ima i veliki izbor odvlaživača vazduha. Posetite nas ili kompletni asortiman pogledajte na sajtu www.kucnatehnika.com.