odvlaživač vazduha kućna tehnika Samsara 1

Zašto je svakom domu potreban odvlaživač vazduha?

samsara-admin Komentari 0 15/09/2020

Odvlaživač vazduha obezbediće čist vazduh u vašem domu.

Ma koliko se trudili da budemo fizički aktivni, gotovo dve trećine dana provodimo u zatvorenoj prostoriji. Bez obzira da li smo na poslu ili u svom domu istraživanja su pokazala da je vazduh u zatvorenim prostorijama veoma zagađen. Verovali ili ne, vazduh koji udišemo unutra može biti od 25 do 100 puta zagađeniji od spoljašnjeg.

Srećom, najnovije inverter klime, kao i druge vrste, dolaze sa brojnim filterima koji mogu da obezbede zdrav vazduh. Međutim, osim željene temperature i prečišćavanja, za normalno funkcionisanje važnu ulogu ima i vlažnost. Problem je naročito izražen tokom zime. TA peći, šporeti na drva i centralno grejanje isušuju vazduh tako da vlažnost može da se spustii do 10 odsto. Što je daleko od idealnih uslova za boravak unutra, tj. temperature oko 22 stepena Celzijusova i relativne vlažnosti vazduha od 40 do 60 odsto.

Zašto su odvlaživači vazduha neophodni svakom domu, posebno u zimskim mesecima, otkriva vam kompanija Samsara.

Odvlaživač vazduha sprečava širenje bolesti

Pored prašine, vazduh sadrži bakterije, viruse, polen, klice i druge štetne materije. Prilikom niske ili visoke vlažnosti, njihova koncentracija se povećava. Što pogoduje razvoju bolesti.

odvlaživač vazduha kućna tehnika Samsara 2

U suprotnom, vlažnost vazduha od 40 do 60 odsto sprečava pojavu kijavice, prehlade, gripa. Čak i ako se razbolite, simptomi znatno brže nestaju. Razlog za to leži u činjenici da normalna vlažnost obezbeđuje lakše iskašljavanje. Zato dovodi do bržeg čišćenja grla i nosa.

Odvlaživač vazduha preventivno deluje i na pojavu alergija i astme, jer onemogućava širenje alergena. Dok kod hroničnih bolesti, kao što su sinusitis, bronhitis, pneumonija reuma, ublažava već nastale tegobe. Njegovom upotrebom, takođe, rešava se problem čestih iritacija oka, krvarenja iz nosa, pa i glavobolja.

Odvlaživač vazduha čuva vaš dom

Previše niska ili visoka vlažnost ne šteti samo čoveku. Na udaru je i nameštaj u domu. Naime, pri suvom  vazduhu drveni nameštaj, parket i stolarija se suše i brže propadaju. Nije redak slučaj da i tapete sa zidova počnu da pucaju i da se odlepljuju.

Ništa manje štetna nije ni visoka vlažnost. Drveni komadi i pod njenim dejstvom stradaju. Dok buđ i plesni koji se formiraju u ovim uslovima oštećuju zidove.

Iako su biljke prve na spisku kada razmatrate kako da prečistite vazduh u svom domu, mnoge od njih nisu imune na nisku vlažnost. Naročite one koje dolaze iz tropskih krajeva, jer su navikle na visok stepen vlažnosti vazduha.

Odvlaživači vazduha donose miran san

Miran san čini osnovu zdavog života. A da biste dobili potrebnu energiju za naredni dan vazduh u spavaćoj sobi mora biti odgovarajuće temperature i vlage.

odvlaživač vazduha kućna tehnika Samsara 3

Udisanje suvog vazduha tokom noći isušuje sluzokožu nosa. Zbog toga dolazi do hrkanja, koje nije nimalo prijatno ne samo za vas, već i ostale ukućane.

Sa druge strane, pak, vrele letnje noći ispunjene su vlagom, koja povećava znojenje tela. Zato je i spavanje otežano.

Odvlaživači vazduha vrhunskog kvaliteta, kao i najbolje klime 2020. godine možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Samsara.