Održavanje klima uređaja

Održavanje klima uređaja

samsara-admin Komentari 0 29/04/2017

Održavanje klima uređaja je suštinsko za očuvanje uredjaja i zdravlje ukućana.

Klima uređaji u prostoru u kome boravite moraju biti redovno čišćeni i održavani, kako bi vazduh bio što boljeg kvaliteta .

Klima uredjaji, odnosno njegovi filteri, kalemovi i rebra zahtevaju redovno održavanje kako bi mogli da funkcionišu efikasno i efektivno tokom svog dugogodišnjeg rada.

Održavanje klima uredjaja i zapostavljanje dovodi do konstantnog opadanja kvaliteta rada klima uredjaja, dok se potrošnja energije neprekidno povećava. Sledeći, ali ne manje važan razlog za redovno održavanje klima uredjaja jeste higijena. Klima uređaji su prijatno okruženje za buđ, gljivice i mnoge druge bakterije, koje se prilikom rada klima uredjaja, izduvavaju u vaš prostor. Da biste osigurali čist i svež vazduh, ne oklevajte, jer klima uredjaji moraju biti redovno čišćeni.

Održavanje klima uređaja – čišćenje filtera

Najvažniji zadatak kada su klima uredjaji u pitanju jeste rutinska zamena i čišćenje filtera. Prljavi i zatvoreni filteri blokiraju normalni protok vazduha i znatno smanjuju efikasnost sistema. Sa normalnim protokom vazduha, vazduh koji obilazi filter može prljavštinu preneti direktno u spiralni zavoj i umanjiti kapacitet apsorpcije toplote. Zamena prljavog filtera čistim može smanjiti potrošnju energije klima uređaja za 5% do 15%.

Centralni sistemi

Kada su u pitanju centralni klima uredjaji, filteri se uglavnom nalaze negde duž samog povratnog kanala. Zajedničke lokacije filtera su u zidovima, plafonima, pećima ili samom klima uređaju.

Neki tipovi filtera su višekratni; drugi moraju biti zamenjeni. Dostupni su u različitim vrstama i sa različitim stepenom efikasnosti. Očistite ili zamenite filtere svakog meseca ili dva puta tokom sezone hlađenja.Ukoliko se klima uredjaji koriste češće, tada je filterima potrebna veća pažnja. Ukoliko se klima uredjaji nalaze u izuzetno prašnjavijim uslovima, ili imate kućne ljubimce, klima uredjaji moraju biti mnogo češće očišćeni.

Ukoliko sami čistite svoje klima uredjaje, sve što treba da uradite je da klima uredjaj isključite iz struje, otvorite poklopac, izvadite filtere koji su predvidjeni za čišćenje i to obavite bez stručnog lica.

Klima uredjaji – aluminijumska rebra i odvodi

Aluminijumske rebra na isparivačima i kondenzatorima mogu dovesti do smanjenje efikasnosti hladjenja ili grejanja. Kanali odvoda kondenzata mogu smanjiti efikasnost klima uredjaja u otklanjanju vlažnosti, a višak vlage može uništiti vaše zidove i narušiti vaše zdravlje.

Ventilator klima uređaja i kondenzator sakupljaju prljavštinu tokom svojih meseci i godina rada. Čist filter sprečava brzo isparavanje. Vremenom, međutim, isparivač će sakupiti prljavštinu. Ova prljavština smanjuje protok vazduha i izolira zavojnicu, smanjujući njegovu sposobnost apsorpcije toplote. Da biste izbegli ovaj problem, proverite svoj kalem za isparavanje svake godine i očistite ga po potrebi.

Čišćenje spoljne jedinice klima uredjaja

Spoljni kondenzatori takođe mogu postati veoma prljavi ako je spoljašnje okruženje prašnjavo. Za čišćenje spoljnih kondezatora, neophodno je angažovati stručno lice.

Stručno održavanje klima uređaja

servis klima uredjaja

Kada klima uredjaji zahtevaju više od regularnog pranja unutrašnjih filtera, naš savet vam je da unajmite stručno lice čiji je posao osposobljavanje vaše klime za dobar i efikasan rad.

Stručno lice će vam prilikom čišćenja klima uredjaja :

 

  • Proveriti neophodnu kolišinu rashladnog sredstva
  • Proveriti curenje rashladnog gasa pomoću detektora curenja
  • Izmeriti protok vazduha kroz spiralni zavoj
  • Očistiti ventilatore
  • Dezinfikovati klima uredjaj
  • Očistiti kondezat unutrašnje jedinice

 

Održavanje klima uređaja moraju biti redovno iz mnogo razloga, kako higijenskih, tako i ekonomskih. Za detaljno čišćenje, klima uredjaji zahtevaju stručna lica, stoga, ne oklevajte da nas pozovete ili pošaljete poruku ovde za sva dodatna pitanja i informacije o našim uslugama.