Održavanje klima uređaja

Održavanje klima uređaja

samsara-admin Komentari 0 14/01/2022

Održavanje klima uređaja tokom hladnih dana je neophodno kako bi mogli nesmetano da ga koristite dugi niz godina.

Ravoj tehnike i tehnologije doveo je do napretka na polju rashladnih uređaja tako da tržištem, danas, vladaju različiti modeli ne samo standardne klime, već i prozorske, parapetne, kao i kasetni klima uređaji.

Ipak, najveći pomak čine inverter klime za grejanje. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji koja se zasniva na specijalnom kompresoru, omogućen je maksimalni rad i u ekstremnim zimskim uslovima. Tačnije, ove klime mogu da rade na temperaturi od -15 do +43 stepeni Celzijusovih.

Njihova pojava nametnula je novo pitanje – koliko je isplativo grejanje na klimu. Istraživanja su pokazala da ne postoji opasnost od prekoračenja računa za struju. Zapravo, dugotrajnom upotrebom možete uštedeti oko 30 odsto električne energije, jer troše od 0,8 do 1,2 kilovati struje na sat neprekidnog rada, a daju 3,5 do čak 6,3 kilovati toplotne energije.

Zašto je važno održavanje klima uređaja tokom hladnih dana?

S obzirom da se koriste podjednakim intenzitetom kao u letnjim danima pravilna upotreba, redovno čišćenje i servisiranje obavezni su tokom čitave godine. U protivnom može doći do brojnih problema. Zbog toga je veoma važno da shvatite koliki značaj ima održavanje klima uređaja tokom hladnih dana.

Održavanje klima uređaja

Istraživanja su pokazala da jedinica prosečno godišnje izgubi 5 odsto svoje efikasnosti ukoliko se ne održava. Najčešća posledica toga jeste otežano postizanje zadate temperature, što u zimskim danima nikako nije prijatno. Nije redak slučaj da se crevo zapuši muljem i dovede do ozbiljnog kvara koji će dodatno opteretiti vaš kućni budžet.

Neefikasni rad, takođe, dovodi do povećanja troškova električne energije, tako da grejanje na klimu postaje skupo. Ipak, najveći problem koji stručnjaci ističu jeste negativni uticaj na zdravlje čoveka. Usled neredovnog održavanja povećava se prisustvo bakterija i drugih mikroorganizama u vazduhu, te su alergije i respiratorne tegobe česti pratioci.

Samostalno održavanje klima uređaja tokom hladnih dana

Čišćenje klime možete sami da obavite. Pre nego što započnete sa ovim poslom isključite uređaj iz napajanje kako biste sprečili strujni udar.

Najpre obrišite spoljnu jedinicu od lišća, grančica, ptičijeg izmeta i drugih nečistoća. Takođe, svu prljavštitu oko jedinice otklonite metlom. Na taj način smanjujete rizik od zapušivanja i kvara. Zatim potražite pukotine i rđu na kućištu, kao i curenja i druge nepravilnosti. Proverite da li su zaptivke čvrste i da nisu napukle. Iako su ovo sitni elementi mogu da izazovu velike probleme u budućnosti.

Kada završite sa spoljnom jedicom posvetite pažnju unutrašnjoj. Filteri čine srce svakog klima uređaja, pa je od vitalnog značaja da budu čisti. U pitanju je veoma osetljiv deo koji ne smete čistiti usisivačem, već nečistoću sa njih otklonite mlakom vodom i blagim trljanjem.

Servisiranje klime tokom zime

Održavanje klima uređaja tokom hladnih dana podrazumeva i proveru od strane profesionalaca.

Pored čišćenja spoljne jedinice i filtera, servis obuhvata detaljnu kontrolu rada uređaja, uključujući i proveru i čišćenje kalema, proveravu prohodnosti creva za oticanje kondenzovane vode, kao i kontrolu turbine, kompresora, ventilatora i freona.

Kompanija Samsara ima bogatu ponudu klima uređaja za zimu najpoznatijih svetskih proizvođača. Uz svaku kupovinu obezbeđen je i servis.