Kvarovi na klima uređajima

Najčešći kvarovi na klima uređajima

samsara-admin Komentari 0 20/09/2018

Kvarovi na klima uređajima nisu retkost tokom njihovog korišćenja.

Klima uređaji za vaš dom pružaju neophodni komfor u životu. Međutim, nisu dizajnirani da traju zauvek. Da biste mogli da ih koristite onoliko godina koliko je predviđeno specifikacijom potrebno je redovno održavanje klima uređaja.

Ipak, i tada, može doći do neefikasnog rada. Mada je češći slučaj da kvarovi na klima uređajima nastaju usled lošeg montiranja, nepravilnog rukovanja, pa i zbog izbora neadekvatne jednice.

Kompanija Samsara u ovom blogu vam otkriva koji su najčešći kvarovi na klima uređajima i kako da ih rešite.

Kvarovi na klima uređajima – niti greje niti hladi

Stručnjaci naglašavaju da se ljudi najviše javljaju upravo zbog ovog problema. Postoje različiti razlozi za nemogućnost hlađenja i grejanja.

Treba početi od osnovnog. Odnosno, proverite da li je temperatura pravilno podešena. Ukoliko ste zadali nižu temperaturu od one u prostoriji klima se neće aktivirati za grejanje i obrnuto za podešavanja hlađenja. Razlika mora biti najmanje pet stepeni Celzijusovih. Takođe, budite strpljivi i sačekajte deset minuta, jer je kompresoru potrebno određeno vreme da zagreje ili ohladi gas.

Ukoliko ni nakon ovih provera klima uređaj ne izvršava zadatu funkciju, treba pogledati da li ventilator radi, jer je možda potrebno zameniti kondenzator za ovaj deo klime.

Kvarovi na klima uređajima

Sledeći korak se odnosi na kontrolu spoljašnje jedinice. U pojedinim slučajevima zbog kvara na elektronici spoljašnja jedinica ne dobija struju.

Imajte u vidu da kvarovi na klima uređajima mogu biti izazvani i nedostatkom freona. Zapravo, ovo je prvi znak da je potrebno punjenje klima uređaja. Ukoliko se na vreme ne obavi potrebno servisiranje klima uređaja i dopuna freona može doći do velikih kvarova na sistemu.

Kvarovi na klima uređajima – jedinica neće da se upali

Daljinski upravljači za klimu, kojima se one startuju, rade na baterije. To znači da posle izvesnog vremena baterije slabe i najčešće zbog toga vaša jedinica ne reaguje na zadate komande ili uopšte neće da se upali.

Da li je reč o starim baterijama ili ozbiljnijem kvaru najlakše ćete proveriti mehaničkim paljenjem. Naime, svaka klima ispod poklopca unutrašnje jedinice ima malo crno dugme. Pritiskom na njega možete aktivirati klimu. Međutim, ako problem pri radu i dalje postoji, onda je neophodna pomoć stručnjaka.

Kvarovi na klima uređajima nastali zbog curenja

U toku letnjih meseci često se desi da u kondenz crevo uđe neki insekt i tu položi svoje larve ili se napravi talog mulja koji dovede do zapušavanja. Zbog toga je obavezan servis klima uređaja i čišćenje pred proleće, tj. pred početak intenzivne sezone hlađenje.

Stručnjaci preporučuju da se detaljno čišćenje obavi i nakon vrelih dana, naročito ako planirate da klimu koristite i za grejanje.

Pored problema sa crevom, curenje može da izazove i prljava ili oštećena posuda koja sakuplja vodu u unutrašnjoj jedinici.

Kvarovi na klima uređajima koji izazivaju visoke račune za struju

Kvarovi na klima uređajima

Ponekad i pored dobrog održavanja i kontrole, korišćenje klima uređaja stvara velike račune za struju. Ako ništa niste promenili u svom životnom prostoru onda ne treba da se pitate: “kada je vreme da zamenite klimu”, već učinite to što pre. Jer, jednostavno, vašoj klimi je istekao vek trajanja. Pa je potrebno da nabavite novu, efikasniju jedinicu.

Ukoliko imate bilo kakav problem sa svojom klimom pozovite kompaniju Samsara. Naš profesionalni tim ima dugogodišnje iskustvo u otklanjanju svih kvarova na uređajima.