kupovina novih klima kućna tehnika Samsara 1

Kupovina novih klima

samsara-admin Komentari 0 27/05/2020

Kupovina novih klima je velika odluka.

Bez obzira gde živite, klima uređiji su postali neophodni u svakom prostoru. Svedocimo smo velikih klimatskih promena. Tako da proleća postaju sve toplija i toplija, a leta gotovo nepodnošljiva. Ne treba zaboraviti ni hladne zime i klime kao najbolje rešenje za grejanje. Čak i na mestima gde su vremenske prilike prilično umerene tokom cele godine, klima donosi potrebni komfor i čuva zdravlje. Naime, ovaj uređaj osim što obezbeđuje željenu temperaturu, čisti vazduh od štetnih materija i održava idealnu vlažnost.

Međutim, kupovina novih klima za pojedine je veliki izdatak. Svako očekuje da izabrana jedinica pokaže sve navedene performanse. Nažalost, to nije uvek slučaj. Razlog za to jeste izbor neadekvatnog modela, loša ugradnja klime, pa i nepravilno korišćenje i održavanje.

Da biste izbegli ove probleme kompanija Samsara vam daje savete kako da izaberete pravu klimu za vaš dom.

Kada je kupovina novih klima potrebna?

Iako je odluka o promeni klima uređaja često teška, postoje određeni znaci koji ukazuju da je vreme za to. Pre svega, starost jedinice. Uz redovno čišćenje i servis klima može maksimalno trajati oko 15 godina. Ipak, stručnjaci savetuju da kupite novu ako je vaš uređaj stariji od 10 godina.

kupovina novih klima kućna tehnika Samsara 2

Vremenom, kvarovi postaju sve češći. Samim tim potrebne su vam sve veće količine novca. Pa kada uporedite troškove kupovine nove i popravke stare uvidećete da je nova jedinica pravi izbor.

Jasan pokazatelj da je vreme da zamenite klimu jeste i njena neefikasnost. Prema najnovijim propisima nove klime moraju da imaju minimalnu SEER ocenu 13. Ako uređaj koji vi imate nosi niži koeficijent njegova efikasnost je slaba.

Što za posledicu ima visoke troškove električne energije.

Ujedno, starije jedinice imaju poteškoća sa postizanjem zadate temperature, kao i nivoa vlažnosti. Pa vazduh u prostoriji nije nimalo prijatan, bez obzira na upaljenju klimu.

Kupovina klima uređaja prema veličini

Pre nego što se zaputite u nabavku klime, morate da znate veličinu koja vam je potrebna. Mnogi vlasnici se odlučuju za veće modele, jer smatraju da će oni brže da rashlade kuću, što je pogrešno. Ukoliko je klima prevelika potrošiće previše energije i povećaće troškove rada. Takođe, ima tendenciju kratkog ciklusa, zbog čega se skraćuje vek trajanja.

I kupovina premale klime nije poželjna, jer nema dovoljni kapacitet za hlađenje. Pa neće moći da održi prijatnu temperaturu u domu, tj. biće potrebno više vremena u radu. Što dovodi do čestih kvarova.

Sistem prave veličine radi u ciklusima koji traju otprilike 15 do 20 minuta. To znači da će se jedinica tokom tog perioda pokrenuti, obezbediti željenu temperaturu, ukloniti suvišnu vlagu i isključiti. Jedino na taj način pokazuje pravu efikasnost koja je navedena u specifikaciji. Pa će i troškovi eletrične energije biti niži.

kupovina novih klima kućna tehnika Samsara 3

Veličinu klime koja vam je potrebna najlakše ćete izračunati kada broj kvadratnih metara prostora podelite sa deset. Imajte u vidu da je ovo samo okvirni proračun. Treba uzeti u obzir i niz drugih parametara – veličina prozora, položaj prema stranama sveta, izolacija, broj električnih uređaja u prostoriji…

Kupovina novih klima koje hlade, ali i greju

Prilikom kupovine očekujemo vrhunski kvalitet. To, svakako, ne znači da najekonomičniji klima uređaji ne zadovoljavaju željeni nivo. Zapravo, u ovu grupu spadaju inverter sistemi, jer ih možete koristiti ne samo leti, već i zimi za grejenje. Tačnije, imaju moć da nesmetano rade kako na +40 stepeni Celzijusovih, tako i na temperaturi 15 stepeni ispod nule.

Zahvaljujući DC inverter motoru, ovi uređaji imaju konstantni rad. Odnosno, automatski se usaglašava rad ventilatora i kompresora prema spoljašnjim uslovima. Time se ostvaruju najbolji rezultati uz najmanju potrošnju električne energije. Nakon postizanja temperature inverter klima se ne gasi, već samo smanjuje broj obrtaja. Ovakav princip rada donosi uštedu energije od čak 80 odsto.

Posetite kompaniju Samsara, jer vas ovde čekaju svetski poznati klima uređaji po super cenama!