Kupovina klima uređaja

Kupovina klima uređaja – kako odabrati pravi

samsara-admin Komentari 0 14/04/2018

Kupovina klima uređaja podrazumeva brojna razmatranja – od cene i kapaciteta, preko montiranja, pa do efikasnosti i raspoloživih funkcija.

Leto se polako bliži, pa je važno na vreme obezbediti odgovarajući rashladni sistem koji će u potpunosti odgovarati svim zahtevima.

Iako klime postoje više od pola veka, danas, sa razvojem tehnike i tehnologije one obuhvataju bogati asortiman različitih modela. Brojne funkcije i karakteristike koje su navedene u specifikaciji mogu da vas zbune i dodatno da otežaju izbor. To može dovesti do toga da kupovina klima uređaja bude potpuno odložena.

Firma Samsara vam nudi savete kako da kupite adekvatan uređaj koji štedi energiju, poseduje najnoviju tehnologiju, a ujedno se savršeno uklapa u vaš prostor.

Kupovina klima uređaja – koliko novca ste spremni da izdvojite?

Kupovina klima uređaja

Kupovina klima uređaja, kao i svaka druga, zahteva određena sredstva, te je veoma bitno da odredite budžet koji možete da izdvojite za njega. Imajte u vidu da različite vrste klima imaju i različite cene.

Prozorske klime su najekonomičnije. Za razliku od standardnih klima uređaja, koje se sastoje od spoljneg i unutrašnjeg dela. One sadrže samo jednu jedinicu u kojoj se nalazi kompresor, isparivač, kondezator, ventilator. Dobre klime možete naći i za 300 evra, a iznos se povećava dodavanjem karakteristika, kao što su ugrađeni sistemi grejanja, posebni filteri, funkcije za uštedu energije i daljinsko upravljanje.

Pokretni klima uređaji su jednostavni i praktični, jer ne zahtevaju montažu, a zbog svoje mobilnosti, po potrebi, ih možete premeštati iz sobe u sobu. Cene se kreću od 250 evra do 600 evra. Dok komercionalni sistemi koji se koriste za hlađenje velikih poslovnih prostora i proizvodnih pogona mogu iznositi i nekoliko hiljada evra.

Kupovina klima uređaja

Zidni klima uređaji se sastoje od odvojenih jedinica – unutrašnje koja se montira na zid prostorije i spoljašnje koja ide sa spoljašnje strane i služi za izbacivanje toplote. Ove klime su najbrojnije, pa ih možete naći od 250 evra do 1000 evra. Pri tome treba imati u vidu da je njihovo instaliranje složeno i da morate angažovati profesionalce, te je potrebno ukalkulisati i taj trošak.

Kupovina klima uređaja – izbor kapaciteta prema veličini prostora

Kada je kupovina klima uređaja u pitanju mnogi vlasnici smatraju da će izborom veće jedinice moći brže da ohlade prostoriju. Ukoliko je klima prevelika, ona će se konstantno uključivati i isključivati. To dovodi do neefikasne potrošnje energije i neugodnih promena temperature. Ugradnja klime koja je premala za određeni prostor, takođe, je problematična. U ovom slučaju neće posedovati dovoljni kapacitet za hlađenje, pa neće moći da održi odgovarajuću temperaturu.

Zato, pre kupovine obavezno izmerite dužinu, širinu i visinu prostora za koji je namenjen klima uređaj. Potrebnu snagu možete najlakše izračunati tako što ćete broj kvadratnih metara koje želite da klimatizirate podelite sa deset, čime se dobija broj potrebnih kilovata.

Kupovina klima uređaja

Ipak, imajte u vidu da je ovo samo okvirni proračun, jer treba uzeti u obzir i niz drugih parametara kao što su veličina prozora, položaj stana prema stranama sveta, izolacija, broj električnih uređaja u prostoriji, kao i broj osoba koje u njoj borave.

Kupovina klima uređaja prema energetskoj efikasnosti

Cena električne energije stalno raste. Zbog toga je, danas, energetska efikasnost veoma bitna za moderne klima uređaje. Visoku energetsku učinkovitost imaju inverter klima uredjaji sa promenljivim radom kompresora. Sa njom se dolazi do uštede 40 odsto u odnosu na starije tradicionalne modele.

Takođe, proizvođači nude niz funkcija koji omogućavaju uštedu. Tako na primer noviji fujitsu klima uređaji imaju “ljudsku kontrolu senzora”, koja automatski isključuje jedinicu ako 20 minuta nema detektovanog kretanja. Kada neko ponovo uđe u sobu, senzor će otkriti kretanje i vratiti klima uređaj u normalan rad, što dovodi do smanjenja troškova za struju.

Firma Samsara pomoći će vam da izaberete klima uređaj koji odgovara vašim potrebama.