korišćenje klima tokom leta

Saveti za korišćenje klima tokom leta

samsara-admin Komentari 0 22/07/2020

Korišćenje klima tokom leta je učestalije, zbog naglog skoka temperature. Zapravo, poslednjih godina čini se da se smenjuju samo dva godišnja doba – zima i leto. Tako da iz neprijatnih -15 stepeni Celzijusovih prelazimo na ništa manje izdržljivih +30 stepeni. Dok su proleće i jesen gotovo neprimetni.

Upravo takve oscilacije zabeležene su i ove godine. Ako je sudeći po prognozama tek nas očekuju vreli dani. Pa sve više čujemo u medijima da će ovo biti jedno od najtoplijih leta u poslednjih 10-ak godina.

Visoke temperature nikome ne prijaju. Pojačano znojenje, konstantni umor i slabost karakteristični su za boravak na toplom vremenu. Ukoliko se uz ove simptome pojave i ubrzani puls i grčevi u mišićima opasnost od srčanog udara je velika.

Da klima igra važnu ulogu u sprečavanju fatalnog ishoda govore i statistički podaci. Naime, prošle godine čak 79 odsto smrtnih slučajeva usled previsoke temperature dogodilo se u prostorijama bez klima uređaja. Od toga, njih 81 odsto u gradskim sredinama.

Imajući ovo u vidu ne čudi što prodaja klima uređaja u Beogradu u najtoplijim danima dostiže maksimum. Međutim, ako ih ne koristite pravilno ovi rashladni sistemi postaju izvor velikih računa za struju. Zato vam kompanija Samsara daje savete za korišćenje klima tokom leta.

Isključite klimu noću i uštedite dok spavate

Stručnjaci savetuju da noćno korišćenje klima tokom leta nije potrebno. Razlog za to je jednostavan. Pre svega, večernji vazduh je prirodno hladniji, pa to možete iskoristiti kao prednost. Odnosno, ugasite svoju klimu i otvorite prozor. Primetićete vrlo brzo kako prijatni noćni vazduh struji kroz vaš dom.

korišćenje klima tokom leta

Drugi razlog jeste veći komfor pri spavanju. Vašem telu nije potrebna ista temperatura za san, kao za obavljanje svakodnevnih aktivnosti u toku dana. Dakle, isključivanjem klima uređaja noću ne samo da ćete sniziti potrošnju električne energije, već ćete imati miran san.

Korišćenje klima tokom leta – Pronađite pravu temperaturu

Jedna od najisplativijih stvari koju možete učiniti jeste da postavite svoj termostat na ugodnu temperaturu koja neće da optereti rad vašeg uređaja.

Ukoliko se pitate koja temperatura u kući je idealna tokom letnjeg perioda, mnogi ističu da je to između 22. i 24. stepena Celzijusa. Dok drugi smatraju da termostat uvek treba držati 8 stepeni niže od spoljašnje temperature.

Bez obzira koji savet za korišćenje klima tokom leta primenjujete nemojte da zaboravite da samo jedan stepen više na klimi može da smanji troškove za 10 odsto.

Da biste bili sigurni da štedite struju, izaberite termostat sa ugrađenim tajmerom. Na taj način ne samo da određujete temperaturu, već i sate rada postavljate na maksimalnu energetsku efikasnost.

Druga, i bolja opcija, jesu inverter sistemi. Za razliku od klasičnih, ove jedinice imaju drugačiji kompresor. Te ne prestaju sa radom kada postignu zadatu temperaturu. Umesto da se isključe, samo smanje broj obrtaja. Time se vrši ušteda u energiji za oko 30 odsto. Istovremeno, sprečavaju se velike varijacije u temperaturi i opterećenje uređaja. Njihova dodatna prednost se ogleda u mogućnosti grejanja. Pa nećete morati da brinete koja je najbolja opcija za zimu.

Čišćenje i servis klima – Korišćenje klima tokom leta

Svima je poznato da neredovno čišćenje klima uređaja negativno utiče na zdravlje čoveka. Takođe, ono ostavlja trag i na sam uređaj.

korišćenje klima tokom leta

Nagomilana prašina u klimi onemogućava rad punim kapacitetom. Što znači da je potrebno više snage da bi se postigla određena temperatura. Duži rad, pak, dovodi do veće potrošnje energije. Samim tim i do većih troškova.

Topli letnji dani su stigli, te je pravi trenutak da posetite kompaniju Samsara, jer vas ovde čekaju najbolji modeli klima uređaja svetskih proizvođača.