Koliko je važno redovno čišćenje klima

Koliko je važno redovno čišćenje klima?

samsara-admin Komentari 0 24/07/2021

Koliko je važno redovno čišćenje klima? Pitanje koje je svako od nas makar jednom postavio.

Klima uređaji odavno su nisu stvar luksuza, već potreba koja život čini lakšim. Bez njih je gotovo nemoguće zamisliti vrele letnje dane, kada temperature pređu vrtoglavih 30 stepeni Celzijusovih. Hladeći nas, omogućavaju nam normalno funkcionisanje i obavljenje svakodnevnih zadataka. Poslednjih godina sve više je popularno i grejanje pomoću klime, pa možemo slobodno da kažemo da su one postale obavezni deo svakog modernog doma tokom čitave godine.

Međutim, kupovina klima uređaja nije jedina stvar o kojoj morate voditi računa. Da bi pokazale optimalne perfomanse neophodno je redovno održavanje. Većina korisnika zanemaruje ovu činjenicu, te dolaze u neprijatne situacije. Nije redak slučaj da već u prvim godinama upotrebe kvarovi na klima uređajima postanu česti tako da se dovodi u pitanje njihova efikasnot, što je velika greška.

Imajući ovo u vidu Samsara vam otkriva koliko je važno redovno čišćenje klima.

Redovno čišćenje klima uređaja garantuje dug vek trajanja

Održavanje tehničke ispravnosti klima uređaja je osnova za dugu upotrebu. Posebno ako se zna da preskakanjem ovog koraka jedinica godišnje gubi oko 5 odsto svoje efikasnosti. Na taj način dolazi do bržeg trošenja, te se javlja potreba za kupovinom nove.

Kritična komponenta svakog klima uređaja, koja utiče na optimane perfomanse, jeste zavojnica kondenzatora. Nalazi se na spoljnoj jedinici, pa se vremenom nečistoća iz spoljašanjeg vazduha nakuplja na njoj.

Usled neredovnog čišćenja naslage prašine i prljavštine na zavojnici kondenzatora onemogućavaju rad, pa u prostoriju ne stiže vazduh zadate temperature iako klima radi. Kao posledica toga može doći do pregrevanja kompresora, koji uzrokuju kvar uređaja.

Čista klima štiti vaše zdravlje

Ukoliko se i dalje pitate koliko je važno redovno čišćenje klima, nemojte da zaboravite da ona direktno utiče na vaše zdravlje.

Koliko je važno redovno čišćenje klima

Nagomilana prašina, buđ i grinje na klimi ne stvaraju samo loš kvalitet vazduha i neprijatne mirise u domu, već doprinosi razmnožavanju bakterija, buđi i gljivica što povećava rizik od nastanka alergija, respiratornih problema, hroničnih oboljenja, pa i koksaki virusa i legionarske bolesti.

Bakterija legionela, koja izaziva legionarsku bolest, boravi u neočišćenjim klimama. S obzirom da se veoma teško otkriva, neretko dovodi do fatalnog ishoda, jer napada pluća. Koksaki virus, takođe, uzrokuje opasne komplikacije, uključujući i upalu srčanog mišića i meningitis.

Zbog toga stručnjaci savetuju da uređaj treba temeljno očistiti najmanje jednom godišnje i to pre leta, odnosno pre početka sezone intenzivnog korišćenja. Mada je preporučljivo da učinite i nakon upotrebe, posebno kod inverter klima koja su namenjene i za grejanje.

Koliko je važno redovno čišćenje klima za kućni budžet?

Bez obzira na komercijalnu upotrebu, klime nisu potrošna roba za koju možete često da izdvojite novac. Što je dodatni razlog da obezbedite dugotrajnu upotrebu.

Nataložena nečistoća na unutrašnjim delovima jedinice usporava rad. Kako je potrebno više snage i vremena da postigne idealnu temperaturu, povećava se potrošnja električne energije. Samim tim rastu i troškovi za struju.

Koliko je važno redovno čišćenje klima

Ukoliko ste krenuli u potragu za novim sistemom za hlađenje, najbolje klime za 2021. godinu čekaju vas u bogatoj ponudi kompanije Samsara.