Potrebna snaga klima uređaja za vaš prostor

Snaga klima uređaja je bitna i treba je birati na osnovu kvadrature prostorija koji bi klima uređaj hladio, dogrevao ili grejao. Da bi lakše odredili kakav klima uređaj će odgovarati Vašem prostoru, navešćemo nekoliko primera:

  • Prostor od 20-35 kvadratnih metara  klima uređaj od 9000Btu
  • Prostor od 35-60 kvadratnih metara  klima uređaj od 12000Btu
  • Prostor od 60-80 kvadratnih metara  klima uređaj od 18000Btu
  • Prostor od 80-110 kvadratnih metara  klima uređaj od 24000Btu

Nepovoljni uslovi za postavljanje klima uređaja mogu biti sunčana strana, veliki broj staklenih površina i neodgovarajući raspored prostorija. U takvim se slučajevima najbolje konsultovati sa stručnim licima montažerima, koji će Vas pravilno posavetovati.

Snaga klima uređaja – optimalno osveženje

Pri kupovini klima uređaja treba voditi računa o snazi, odnosno kapacitetu hlađenja ili grejanja. Za kućnu upotrebu raspon snage je od 2,5 kW do 5 kW. Poželjnu snagu najjednostavnije je izračunati tako da se broj kvadratnih metara prostora koji želimo klimatizovati podeli sa deset.

Osveženje

Osveženje je ono što svi mi trazimo tokom sparnih dana, posebno stanovnici gradova gde zbog sve viših temperatura, sparine i vlage život tokom postaje gotovo nepodnošljiv. Ako vas spoljne paklene vrućine nisu naterale na kupovinu klima uređaja, verovatno ćete to učiniti ove godine jer su klime postale gotovo neizbezan uredjaj bez koga se ne moze, ne samo u radnim prostorima, spavacim sobamaveć i kucama, gotovo poput ostalih kucnih aparata.

Ukratko o vrstama klima uređaja, kako ih odabrati, gde postaviti, i koje su njihove prednosti i mane.

Sve vrste klima uređaja

prozorska klima

Prozorski klima uređaji su oni kod kojih su svi delovi u zajedničkom kućištu koji se nalazi spolja. Najčešće se ugrađuju u gornjem delu prozora ili iznad vrata.

Danas se takav tip uređaja redje kupuje, a prednost se daje  split sistemima sa odvojenom spoljnom i unutrašnjom jedinicom. Prednosti split sistema su znatno smanjenje buke pri radu klime ( bolji modeli klima uredjaja imaju buku unutrasnje jedinice od cak 20db ), znatno bolja raspodela strujanja vazduha u prostoriji te bolje uklapanje delova u unutrašnje uređenje prostora, budući da se mogu postaviti prema željama, a ne isključivo na spoljni zid ili uz prozor. Unutrašnja jedinica može biti zidna, plafonska, podna ili kasetne.

Podno plafonske klime hlade najravnomjernije, koriste se samo za spuštene plafone, na samom podu ili velike prostorije. Prema broju unutrašnjih jedinica razlikuju se monosplit klima sistemi, koji se sastoje od jedne spoljne i jedne unutrašnje jedinice, i multisplit sistemi za više prostorija, sa jednom spoljašnjom jedinicom i više unutrašnjih jedinica.

Najbolje mesto za klima uredjaj

Kad se odabira mesto za postavljanje klima uređaja treba voditi računa o udaljenosti između unutrašnje i spoljasnje jedinice. Poželjno je ( ali nije uvek tako ) da ta udaljenost bude što manja, između ostalog i zato što se u tom slicaju troškovi montaže smanjuju. Osim toga, unutrašnja jedinica bi trebala biti što bliže nekom izvoru električne energije i usmerena tako da ne duva direktno po ljudima.

Kako odabrati klima uređaj koji zadovoljava vaše potrebe

Snaga klima uređaja dolazi do izražaja kada zbog velike vrućine ne možete da spavate, tada donosite odluku o kupovini klima uređaja i dolazite do problema kako da izaberete onaj klima uredjaj koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. S obzirom da postoji veliki broj proizvođača, modela i tipova, pokušaćemo da vam ukađemo na neke osnovne karakteristike na koje treba obratiti pažnju pri odabiru klime. Mogućnosti uređaja danas su mnogobrojne i razlikuju se od proizvođača do proizvođača, a veca cena i poznatiji proizvođač u pravilu znače i više mogućnosti koje taj klima uredjaj pruza.

Mogućnosti klima uređaja

Osnovne mogućnosti klima uređaja su hlađenje vazduha i filtracija, pri čemu se broj i vrsta filtera razlikuju zavisno od  modela i proizvođača. U unutrašnjim jedinicama su: elektrostatički filteri, plazma filteri, biofuzijski, NANO filteri, trostruki filteri, filteri sa aktivnim ugljem, fotokatalitički, dezodorirajućim, antibakterijski filteri te na taj način mnogi klima uređaji mogu otklanjati mikroskopski sitne nečistoće, prašinu, čestice dima cigarete, polen, grinje i životinjske dlake.

Dodatne mogućnosti klima uređaja

Potrebna snaga klima uređaja

Dodatne mogućnosti koje danas poseduje većina klima uređaja su grejanje, hladjenje i odvlazivanje prostorija i ventilacija. Nova generacija klima uređaja opremljena je i brojnim drugim dodatnim funkcijama, kao sto su  mogućnosti vremenskog programiranja, tihog načina rada, uklanjanja neugodnih miris i prečišćavanje vazduha, brzog hlađenja ili grejanja te senzora pokreta (kod novijih klima –  prisutnosti osobe u prostoriji). Ostale prednosti novih kvalitetnih modela klima uređaja su ušteda energije, jednostavna ugradnja i manje dimenzije (najtanji LG klima uređaji imaju samo 15 cm). Takvi uređaji su svakako i skuplji, ali dugoročno gledano isplatljiviji, jer se štedi energija i čuva zdravlje.

Osim navedenih statičkih klima uređaja, postoje i pokretni klima uređaji kod kojih se kondenzovana vlaga ne izbacuje iz prostorije, već ostaje u posudici koju  treba redovno prazniti. U suprotnom uređaj se lako kvari, a nije ni higijenski. Mogućnosti pomeranja klima uređaja ponekad je vrlo praktična i dobrodošla, ali to je ujedno i nedostatak budući da se proizvoljnim pomeranjem zanemaruje važnost pravilnog postavljanja klime, odnosno optimalno cirkulisanje i odgovarajuća usmerenost ispustenog vazduha.

Kako bi klima uređaji pružali najbolji efekat potrebno je:

• temperatura između spoljnog i unutrašnjeg prostora ne sme prelaziti 5 do 7 stepeni jer može izazvati prehladu, kijavicu i bolove u zglobovima i mišićima.
• izbegava se direktno strujanje vazduha i da često ulazite ili izlazite u klimatizovanim prostorijama.
• filtere i posude za sakupljanje vode u klima uređajima treba održavati čistima jer se u suprostnom čestice prašine, polena i drugih nečistoća ponovo vraćaju u vazduh ( split klima uredjaj samo vrti postojeci vazduh u prostoriji ), i postoji mogućnost razmnožavanja bakterija.
• velika većina klima uređaja funkcioniše i kao regulator vlage i tu funkciju treba što češće koristiti jer je zdravija i prirodnija te je preporuka za prostorije u kojima borave mala deca vlažnost od 70, a prostorijama gde su odrasli 50%.

Energetska efikasnost inverter klima uređaja

Energetska efikasnost kod inverter klima uredjaja zauzima veću vrednost nego što se to ranije odnosilo na problematiku rashladnih sistema za hladjenje. Prvenstveno u kontekstu aktuelnih i budućih okvirnih političkih i zakonskih uslova u Evropi – kao npr EU-direktiva za ukupnu energetsku efikasnost zgrada. Imajući to u vidu branša klimatizacije i rashlađivanja mora dati značajan doprinos preko energetski efikasne tehnike postrojenja.

Energetska efikasnost započinje već u fazi planiranja i već tu je neizostavno posmatranje životnog ciklusa. Upotreba savremene automatizovane tehnike omogućava pored elementarnih zadataka merenja, upravljanja i regulacije u postrojenju i stalni nadzor, dijagnozu i optimalizaciju postrojenja (uređaja) radnog pogona. Tehnika automatizacije, ako se upotrebi pravilno, dat će važan doprinos za energetski efikasan pogon postrojenja. Sledeći postulati važe za ispravno i usklađeno funkcionisanje automatizacije i tehnike postrojenja:

Servisiranje i održavanje klima uređaja

Redovno održavanje klima uređaja je od velikog značaja za ispravnost i funkcionisanje uredjaja. Servisiranje klima uređaja bi trebalo da izvrši ovlašćeni servis. Servisiranje podrazumeva proveru i dopunu freona, kao i pranje unutrašnje jedinice dezinfekcionim sredstvima. Najbolji period za servisiranje klima uređaja je u periodu od marta do juna.

Za sve ostale informacije u vezi kupovine klima na raspolaganju Vam je SAMSARA doo.