Klime za zimu

Klime za zimu

samsara-admin Komentari 0 12/11/2020

Klime za zimu postaju sve popularnije.

Hladni jesenji dani pokazuju da je zima i te kako pred našim vratima. Poslednjih dana je ponovo aktuelno pitanje grejanja.

Počev od podnog i centralnog grejanja, preko električnih grejalica i TA peći, pa do kamina – postoje, zaista, različiti načini za očuvanje doma toplim. Teško je reći koji od njih je najbolji, jer svaki ima svoje prednosti, ali i nedostatke.

Srećom, razvoj tehnike oslobodio nas je ove brige. Jer su nasuprot tradicionalnim metodama stigle klime kao najbolje rešenje za grejanje.

Mnogi pri pomenu klime za zimu pomisle na dodatni izvor toplote ili, pak, opciju grejanja u blagim klimatskim uslovima. Međutim, ovi uređaji pružaju mnogo više. Ne čudi što je prodaja klima za grejanje zauzela centralno mesto na tržištu.

Šta obuhvataju klime za zimu?

Klime za zimu su, zapravo, inverter sistemi. Reč je o posebno dizajniranim uređajima, koji imaju jednaku rashladnu i toplotnu moć. Odnosno, nesmetano rade kako na temperaturi od +54, tako i na -30 stepeni Celzijusovih.

Klime za zimu

Ovaj efekat postižu pomoću specijalnog kompresora. Za razliku od AC modela, koji je ugrađen u standardne klime, kod invertera se nalazi DC kompresor. Njegova prednost se ogleda, pre svega, u radu na maksimumu odmah nakon paljenja. Samim tim, brže se postiže željena temperatura.

Istovremeno, inverter klime izračunavaju uslove rada, tj. odnos spoljne i unutrašnja temperature, kao i zadati stepen. Na osnovu toga određuju broj obrtaja kompresora. To znači da one ne prestaju sa radom kada postignu zadatu temperaturu, već se prilagođavaju radu na niskom kapacitetu. Na taj način su sprečene velike oscijalacije u temperaturi.

Da li su klime za zimu efikasne?

Da inverter klime štede energiju pokazala su brojna istraživanja. Naime, prosečni godišnji troškovi za struju jedne porodice iznose oko 2.000 evra. Pri čemu najveći deo odnosi grejanje koje koristi električnu energiju kao primarni izvor. Odnosno, najveći troškovi su kod grejanja na TA peć. Duplo manje odnosi grejanje na drva, pelet ili ugalj, ali ovaj vid grejanja nije komforan.

Verovali ili ne, upotreba klime za zimu može da vam obezbedi još veću uštedu u budžetu. Razlog za to leži u odnosu utrošene električne energije i dobijene toplotne energije. Kod inverter uređaja potrošnja struje se kreće od 0,8kW do 1kW na sat neprekidnog rada, a dobija se od 4kW do 6,3kW toplotne energije.

Klime za zimu

Ako uporedimo grejanje na TA peć gde se za istu utrošenu električnu energiju dobija ista količina toplotne možemo slobodno da kažemo da je grejanje na klimu najekonomičnije.

Kako da izaberete klimu za zimu?

Osim veličine jedinice, pri kupovini klime za zimu obratite pažnju na energetske oznake. Imajte u vidu da oznaka A donosi najmanju potrošnju električne energije, a najveću oznaka pod slovom G.

Takođe, nemojte da zaboravite na koeficijenat grejanja (SCOP). Upravo on pokazuje odnos potrošene električne i dobijene toplotne energije. Što je veća njegova vrednost, veća je i ušteda struje.

Spremno dočekajte zimske dane, posetite na vreme kompaniju Samsara, jer ćete ovde pronaći najbolju ponudu inverter klima.