Klime za leto

Klime za leto

samsara-admin Komentari 0 07/06/2018

Klime za leto su neophodne!

Leto je pred nama, a temperature preko 30 stepeni Celzijusovih već su stigle. Vreli dani uslovili su da je ugradnja klime obavezna u svim domovima. Kod pojedinih izvođača prilikom gradnje novih zgrada automatski u ponudi stoji i kupovina klima uređaja.

Firma Samsara u ovom blogu vam daje savete kako pravilno da koristite klime za leto.

Klime za leto nisu stvar luksuza, već potreba!

Potreba da se čovek rashladi postoji od davnina. U praistorijsko doba za to su korišćeni sneg i led. U Egiptu nakvašene trska koja je postavljana preko prozora. A, u Starom Rimu se koristio akvadukt kojim je voda kružila uz zidove kuća i rashlađivala ih.

Prvi pravi klima uređaj izmišljen je početkom 20. veka. Njegova namena je bila održavanje odgovarajućih klimatskih uslova u prostoriji tokom procesa štampe.

Klime za leto

Sa razvojem tehnike i nauke, razvijaju se i klima uređaji i njihov značaj postepeno raste. Cene su postale pristupačnije, a upotreba šira, te se danas klime za leto koriste ne samo u domovima već su sastavni deo auto opreme.

Klime za leto pružaju potreban komfor

Glavni cilj ugradnje klima uređaja jeste osiguravanje komfora u prostoriji. Željena temperatura tokom vrelog leta pruža potrebnu udobnost za ispunjavanje radnih i svakodnevnih zadataka.

Pored toga, klime za leto imaju pozitivan uticaj na zdravlje čoveka. Ove jedinice stvaraju bezbedno, čisto i zdravo okruženje i pospešuju životni standard. Naime, kada upalite klima uređaj, vazduh u prostoriji postaje zdraviji, jer dolazi do otklanjanja svih vrsta zagađujućih materija – od polena do prašine.

Filteri za klima uređaje ne samo da prečišćavaju vazduh, već i ograničavaju rast mikroba i na taj način sprečavaju širenje bolesti.

Da bi klime za leto efikasno radile potreban je servis klima uređaja i čišćenje pred proleće

Servisiranje klima uređaja i čišćenje je veoma značajno za nesmetan rad tokom letnjih meseci. Filtere treba menjati na svaka tri meseca, a u sezoni korišćenja preporučljivo je i dezinfikovati uređaj odgovarajućim sredstvom.

Ukoliko se ovi poslovi ne obavljaju redovno, ispoljavaju se negativni efekti upotrebe klime za leto. Takođe, dolazi i do neefikasnog rada jedinice. Samim tim i do visokih računa za eletričnu energiju, što generalno gledano znači i više dugoročne troškove.

Ključna pravila za upotrebu

Klime za leto

Najzdraviji način upotrebe klime za leto jeste pravilan odnos spoljašnje i unutrašnje temperature. Razlika između njih ne sme da bude veća od 10 stepeni. U protivnom, organizam se ne može u kratkom vremenu prilagoditi promeni temperature pa dolazi do “šoka”. Dugotrajno izlaganje niskim temperaturama u prostoriji utiče na metabolizam. Cirkulacija je usporena pa se i sve druge aktivnosti u mišićima, krvnim sudovima i nervima odvijaju sporije.

Pravilna upotreba klimatske jedinice podrazumeva i njen položaj. To znači da uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta cirkulaciji vazduha, ali on ne sme direktno da duva u vas.

Firma Samsara pomoći će vam da izaberete klimu za leto koja odgovara vašim potrebama.