Klime za grejanje

Klime za grejanje – Neophodne u hladnim danima koji dolaze

samsara-admin Komentari 0 10/09/2018

Klime za grejanje su savršen izbor tokom hladnih dana.

Jesen polako stiže, a sa njom postaje aktuelna tema grejanja. U želji da se adekvatno ugreju domaćinstva biraju različite načine. Pored standardnih opcija grejanja na TA peći i centralnog grejanja, poslednjih godina sve veću popularnost dobijaju klime za grejanje.

Naime, sa razvojem tehnike i tehnologije i klima uređaji za vaš dom su prešli dugačak put od svog nastanka sredinom 20. veka. Danas, oni ne služe samo da vas rashlade u vrelim letnjim danima, već pružaju potpuni komfor tokom čitave godine.

Firma Samsara vas upoznaje sa prednostima koje donose klime za grejanje

Da li su klime za grejanje isplative?

Kupovina klima uređaja postala je neminovnost. Dostupni su sam razni proizvođači i razni modeli, a najtraženije su Gree klime, Carrier i Beko klima uređaji. Osim po dizajnu, oni se razlikuju i po funkcijama.

Međutim, prilikom izbora odgovarajuće nameće se pitanje da li su klime za grejanje zaista isplative. Odnosno, da li su troškovi električne energije niži u odnosu na upotrebu drugih grejnih tela. Treba imati u vidu da svaka klimatska jedinica do izvesne mere može da ugreje, tj. da služi kao dopuna grejanju tokom hladnih dana.

Klime za grejanje

Dok noviji modeli, među kojima se posebno izdvajaju Fujitsu klima uređaji, imaju posebnu funkciju grejanja, te mogu nesmetano da rade i na spoljašnjoj temperaturi od -15 stepeni Celzijusovih. Zahvaljujući vrhunskom kvalitetu pružaju automatsku promenu sistema rada i prelazak sa grejanja na hlađenje i obratno.

To znači da su savremene klime za grejanje ekonomičnije. One imaju manju potrošnju struje uz istu količinu proizvedene toplote. Tako na primer, klima od 12 000 Btu, koja se koristi u stanovima do 60 m2 troši oko 1.2KW, a emituju oko 3,5 KW toplotne energije. Za razliku od TA peći koja potroši onoliko struje koliko proizvede toplote.

Klime za grejanje kao moderni radijatori

Parapetne klime su elegantnog dizajna koji se lako uklapa u svaki enterijer. Njihove perfomanse daju vrhunske rezultate u režimu grejanja.

Zapravo, ovi klima uređaji imaju dvostruko strujanje vazduha od poda do plafona. Za hlađenje krilca se postavljaju nagore da bi vazduh duvao u tom smeru, a za grejanje, krilca se okreću u suprotni smer. Na taj način šalju zagrejani vazduh nadole, naročito u visini poda. Time je omogućeno komforno grejanje od poda do plafona uz niske troškove električne energije.

Inverter sistemi – revolucija u grejanju

Pravu revoluciju kada su klime za grejanje u pitanju donele su inverter jedinice. Ova najmodernija tehnologija se razlikuje od svih standardnih klima.

Inverter klima uređaji imaju DC kompresor za razliku od drugih klima koje sadrže AC kompresor. Zahvaljujući ovoj razlici znatno je šire polje delovanja – od -15 do +43 stepeni Celzijusovih.

Klime za grejanje

Takođe, ova vrsta kompresora omogućava stalni rad što dovodi do većeg učinka i čak 30 odsto uštede energije. Naime, kod standardnih jedinica kompresor se gasi kada dostigne željenu temperaturu. Dok inverter sistemi ni tada ne prestaju sa radom. Već se samo broj obrtaja smanjuje. Time se sprečavaju varijacije u temperaturi što ima pozitivan efekat na zdravlje ljudi.

Najbolje klime za grejanje nudi kompanija Samsara. Bogat asortiman možete pogledati i na zvaničnom sajtu www.kucnatehnika.com.