Klima uređaji za zimu

Klima uređaji za zimu

samsara-admin Komentari 0 22/12/2021

Klima uređaji za zimu postaju sve popularniji izbor stanovništva naše države proteklih nekoliko godina. Za to postoji više razloga.

Kada krenu hladniji dani, a naročito u decembru i ostalim zimskim mesecima, neophodno je održavati dom toplim i prijatnim za boravak. Tada bi se trebalo odlučiti za način zagrevanja prostorija. Da li će to biti centralno grejanje ili možda električne grejalice? Da li ćete koristiti TA peći ili kamin? Izbor pada isključivo i samo na vas.

Ipak, razvoj tehnike i tehnologije pokazao nam je da postoji još jedan, veoma praktičan, način zagrevanja prostorije – putem klima uređaja. Klime kao najbolje rešenje za grejanje polako postaju izbor sve većeg broja porodica u Srbiji.

Iako mnogi ljudi pri pomisli na klima uređaj zamisle rashlađivanje prostorije ili pak puko dogrevanje prostorije zimi, to ne mora biti slučaj. Na tržištu postoji mnogo vrsta klima za zimu, koje mogu biti jedan i jedini izvor toplote u hladnim zimskim mesecima.

Inverter klima uređaji za zimu

Kada se spomenu klima uređaji za zimu, pre svega mislimo na inverter sisteme. Radi se o posebno dizajniranim uređajima, koji se podjednako koriste i za rashlađivanje i za zagrevanje prostorija. Jednostavnije rečeno, nesmetano će raditi i kada je napolju temperatura -15 stepeni, ali i kada je +40 stepeni Celzijusovih.

Za razliku od standardnih klima uređaja, kod inverter klima nalazi se DC kompresor, koji postiže svoj maksimum odmah nakon paljenja. Samim tim, u prostoriji se brže postiže i održava željena temperatura.

Inverter klime za zimu same određuju broj obrtaja kompresora, u zavisnosti od uslova rada (odnosa spoljne i unutrašnje temperature, kao i zadatog stepena).

Klima uređaji za zimu

Na ovaj način sprečavaju se velike oscilacije u temperaturi u vašem domu, te nikada nećete osetiti hladnoću usled rashlađivanja prostorije.

S obzirom na to da većina nas i želi optimalnu temperaturu i toplotu u domu, kada je napolju minus, klime za zimu su savršeno rešenje. Naravno, govorimo o inverter tehnologiji, koja vas nikada neće izneveriti.

Da li je grejanje klima uređajem isplativ izbor?

Prvo pitanje koje će prosečni stanovnik naše države postaviti jeste da li je isplativo grejati se putem klima uređaja.

Brojna istraživanja pokazuju da inverter klime itekako jesu pametan izbor i ekonomski isplativo rešenje.
Najveći troškovi grejanja na električnu energiju pripisuju se TA peći, dok duplo manji trošak stvara grejanje na drva. Ipak, ovaj vid grejanja nije komforan, i zahteva ulaganje mnogo napora.

Klima uređaji za zimu, verovali ili ne, mogu doneti ogromnu uštedu vašem mesečnom budžetu. Razlog za to? Jednostavno – odnos utrošene električne energije i dobijene toplotne energije. Ovi sistemi klima uređaja štede električnu energiju, a pružaju optimalnu temperaturu vašem domu, što ih čini savršenim rešenjem za zimu.

Kako da odaberete klima uređaj za vaš dom?

Prilikom kupovine klime za grejanje obratite pažnju na veličinu jedinice, ali i na energetske oznake. Pre svega, trebalo bi voditi računa da oznaka A znači najveću uštedu, odnosno najmanju potrošnju struje. Najveću potrošnju struje imaju klime sa oznakom G.

Osim toga, trebalo bi obratiti pažnju i na koeficijent grejanja (SCOP). On pokazuje odnos potrošene električne energije i dobijene toplote. Što je njegova vrednost veća, vaša mesečna ušteda će takođe biti veća.

Kada kupite klimu za grejanje prostorija u toku zime, važno je da vodite računa o njenom pravilnom održavanju. Održavanje klima uređaja tokom zime je krucijalno za njen ispravan rad. Ono podrazumeva proveru i čišćenje spoljne jedinice, kao i proveru filtera i izolacije.

U kompaniji Samsara možete pronaći najkvalitetnije klima uređaje za zimu i učiniti vaš dom toplijim nego ikad. Provedite praznike uživajući u udobnosti i ušuškanosti porodične kuće ili stana, ne brinući o računu za električnu energiju. Posetite nas!