klima uređaji

Klima uređaji i njihova efikasnost

samsara-admin Komentari 0 16/01/2018

Klima uređaji su kao mašina koja pored hlađenja, može biti odlična opcija za grejanje.

Ipak, osnovna funkcija klima uređaja jeste hlađenje i pružanje osveženja u toplim letnjim danima.

Magija klima uređaja nalazi se u ciklusu hladjenja.

Evo brze verzije: klima uređaj koristi struju za promenu rashladnog fluida između tečnosti i gasa, tako što uhvati toplotu u zatvorenom prostoru i izbacuje je napolje. Rezultat je hladniji dom i prijatnija atmosfera tokom vrelih letnjih dana.

 Klima uređaji koriste električnu energiju kao osnovni izvor energije

klima uređaji

Klima uređaji mogu upotrebljavati isključivo električnu energiju.Postoji mnogo načina za zagrevanje kuće.

Možete koristiti drvo ili pelet, koji oslobađaju toplotnu energiju, ali i  prirodni gas ili propan To  je gorivo koje se spaljuje u peći kako bi oslobodilo toplotu.

Postoji mogućnost da koristite električnu energiju u zidnim grejačima ili električnim pećima, ili pak u toplotnim pumpama.

Dakle, postoje različiti načini da se ugrejete u hladnim danima. Klima je svakako najekonomičnija i najpraktičnija.

Kada koristite prirodni gas za zagrevanje vašeg doma, u zavisnosti od efikasnosti vašeg sistema grejanja, dobijate između 60% i 98% toplotne energije iz goriva. Propan i pelet peći su oko 70% efikasne. Za drvo, to je oko 60%. Kada koristite električnu energiju u otpornim grejnim pultovima, grejačima na zidu ili električnoj pećnici, radite sa stopom efikasnosti od 100%.To zvuči prilično dobro, dok ne shvtatite da je klima uređaj  do 250% efikasana!

To je zato što možete iskoristiti promenu faze rashladnog sredstva (gas u tečnost i nazad), što mu daje mogućnost efikasnijeg prikupljanja i puštanja energije. Osim toga, svaki sistem klimatizacije ima različit nivo ukupne efikasnosti. Stepen efikasnosti sistema naziva se koeficijent performansi. Što je veći koeficijent, to je efikasniji sistem, a niža cena rada. Kada pogledate sistem hlađenja, takođe ćete videti rejting za sezonsku energetsku efikasnost.

Ukoliko se odlučite da svoj dom grejete ili hladite klima uređajima, ušteda u vašem budžetu biće evidentna!

Klima uređaji kao najefikasniji sistem kako hlađenja, tako i grejanja

Procene efikasnosti sistema ne uzimaju u obzir metod isporuke toplotne energije. Za zidne grejače, duktilne toplotne pumpe, kamine ili peći na pelete, možete reći da dobijate 100% efikasnost u isporuci toplote, jer se uglavnom koriste u istoj prostoriji u kojoj se i vi nalazite.

klima uređaji

Prilikom upoređivanja klima uređaja (ili toplotne pumpe) sa električnom pećnicom ili drugim načinima grejanja na struju, očigledno je da je klima uređaj mnogo efikasniji.

Klima uređaji su efikasni kako za hlađenje, tako i za grejanje !

Još jedan veliki doprinos maloj potrošnji hlađenja u odnosu na grejanje je razlika u temperaturi. Najveći faktor u određivanju koliko  se toplotne energije stavlja a koliko uklanja iz prostora prilikom zagrevanja ili hlađenja, je upravo razlika u temperaturi između spoljašnjeg vazduha i unutrašnjeg vazduha, kao i onog postavljenog termostatom.

Kako se razlika u temperaturi povećava, prenos toplote (gubitak ili dobitak) se ubrzava. Tokom leta, toplota ulazi u vaš dom daleko sporijim nego u zimskim mesecima, pa zbog toga vaš klima uređaj ne mora da radi tako jako da bi je izbacio napolje.

To je ono što razlikuje upotrebu klima uređaja u zimskim i letnjim mesecima.

Samsara kućna tehnika vrši prodaju i  servis najkvalitetnijih klima uređaja

Mnogi korisnici širom zemlje smatraju da je najveće opterećenje tokom leta, kada klima uređaji koriste električnu energiju. gotovo po ceo dan.  Naše umerene energetske stope i klimatski uslovi, učinili su električnu energiju najpoželjnijim izvorom goriva kakoza zagrevanje tako i za hlađenje.

Klima uređaji troše veoma malo električne energije i najekonomičnije su i kada je u pitanju hlađenje a i grejanje.

Ne oklevajte, već nas pozovite ili pogledajte pomudu na našem sajtu www.kucnatehnika.com

Samsara kućna tehnika je tu za vas i u letnjim, i u zimskim danima.