klima uređaj

Klima uređaj za svaki prostor

samsara-admin Komentari 0 24/11/2017

Klima uređaj je sastavni deo svačijeg života, hteli mi to ili ne. Prevelike vrućine, temprature koje s godinama postaju sve visočije, ali i cene grejanja koje će neminovno nastaviti da rastu, primoravaju nas da nađemo najbolje načine da se rashladimo.

U ovom blogu ćemo vam dati nekoliko korisnih saveta ukoliko kupujete novi klima uređaj.

Mobilni klima uredjaj

Mobilne klime su veoma dobro rešenje ukoliko ne želite da bušite zidove, ili ukoliko se često selite. Takođe, odlično su rešenje za male kancelarije. Mobilne su, jer nisu sastavljene iz spoljašnjeg i unutrašnjeg dela, ali i ove klime sadrže odvodnu cev za topli vazduh, koja mora imati odvod vazduha napolje. Obično su manjeg energetskog kapaciteta od klasičnih klima uređaja.

klima uređaj

 

Zidni klima uređaj

Ovakav klima uređaj kod nas je najviše zastupljen.  Sastoji se od unutrašnjeg i spoljašnjeg dela, koji su povezani gasnim cevima i električnom instalacijom. Spoljašni deo klime izbacuje topao vazduh, dok unutrašnji hladi. Treba postaviti razliku između klasišnih on/off klima i inverter klima. Klasične klime su obično veći potrošači električne energije od inverter klima, iz prostog razloga što inverter klima u sebi sadrži kompresor koji se sam gasi kada dostigne željenu temperaturu, za razliku od klasičnih klima koje imaju fix speed kompresor, koji konstantno radi dok ga vi ne isključite. Inverter klima uređaj ima mogućnost i grejanja i može efikasno raditi i na -15 stepeni Celzijusovih.

klima uređaj

 

Klima uređaj i kapacitet

Verujemo da ste često u nekim neformalnim razgovorima čuli za klime ‘dvanaestice‘ , ’devetke‘ itd. Nazivi potiču od kapaciteta klima uređaja. Prvi parametar koji treba da proverite prilikom kupovine klima uređaja jeste njegov kapacitet. Klima uređaj sa većim kapacitetom je skuplji od onog sa slabijim.

Rekli bismo da za prostore do 30m2 možete koristiti tzv. ’’devetku, koja ima kapacitet 2,6kW.

Za prostore do 60m2, preporučujemo ‘devetku’ – kapaciteta 3,5kW, a za prostore do 80m2 možete koristiti ‘dvanaesticu‘ , koja ima kapacitet 5,3kW.

Ukoliko živite u kući, najbolje rešenje za vas su toplotne pumpe i multi sistemi. Toplotne pumpe na odličan način prenose toplotnu energiju iz jedne sredine u drugu.

 

Klima uređaj i energetska efikasnost

Energetska efikasnost klima uređaja zavisi od energetske klase, koja se određuje na osnovu parametara koji se dobijaju kada se u odnos stavi koeficijent hlađenja i koeficijent grejanja. Veći koeficijent – veća energetska efikasnost – veća toplotna energija.

Klima uređaj

 

Klima uređaj i filteri

Obzirom da je klima uređaj odlično stanište za buđ i gljivice, filteri su jedna od bitnijih stavki koju vaš klima uređaj mora imati. Danas je dostupan širok spektar filtera, pa se pre kupovine dobro informišite.

Ne oklevajte da nas pozovete ukoliko imate neke nedoumice, a naši zaposleni će na najbolji mogući način pokušati da vam pomognu u razrešenju istih. Uigrani tim Kućne tehnike Samsara uvek vam stoji na raspolaganju.