Kako pripremiti klimu za leto

Kako pripremiti klimu za leto?

samsara-admin Komentari 0 09/03/2022

Kako pripremiti klimu za leto je pitanje koje svi postavljaju kada zima počne da se bliži kraju.

Lepo vreme se polako bliži, a samim tim i doba godine kada naši klima uređaji postaju veoma bitni u našem svakodnevnom životu, jer nam pomažu da se rashladomo kada nam je to najpotrebnije.

Bez obzira da li ste koristili klima-uređaj tokom zime ili ne, uvek je najbolje da ga još jednom pogledate kako biste bili sigurni da je spreman za rad pre nego što leto zaista dođe.

Da bismo vam pomogli, sastavili smo nekoliko jednostavnih saveta i trikova koje možete da uradite kako biste bili sigurni da je vaš klima uređaj zaista spreman za leto.

Očistite filtere i područje oko spoljne jedinice 

Filteri u vašem sistemu klima uređaja su izuzetno važni jer zadržavaju prašinu i čestice u vazduhu koje postoje u vašim domovima, međutim, da bi efikasno funkcionisali, biće im potrebno čišćenje.

Za sisteme sa kanalima, biće potrebno uklanjanje i čišćenje filtera iz „otvora za povratni vazduh“. Osim što je potrebno osigurati da su filteri čisti, važno je proveriti područja oko vanjske jedinice. Da li postoji lišće, trava ili drugi zalutali ostaci koji su se mogli naći tu tokom vetrovitih zimskih meseci. Bilo koji zalutali materijal može ometati protok vazduha i dovesti do manje efikasnog rada jedinice. 

Kako pripremiti klimu za leto -Promenite režim rada i podesite temperaturu 

Iako može izgledati kao očigledan korak, promenite svoj klima uređaj u režim hlađenja pre nego što leto počne.

Kako pripremiti klimu za leto

Ovo će obezbediti da slučajno ne uključite jedinicu dok je u režimu grejanja. Kada leto konačno stigne, lako možete da podesite temperaturu na željenu i zaboravite na tajmere klima uređaja. Na taj način vaše sobe uvek će biti prijatne za boravak.

Kako pripremiti klimu za leto – Podesite usmerivače vazduha 

Ako ste svoj split sistem koristili tokom zime, postoji velika šansa da će usmerivač vazduha biti usmeren na dole. To je zato što se vrući vazduh diže i postavlja usmerivač na dole obezbeđujući najbolju cirkulaciju vazduha tokom zime. Međutim, hladan vazduh pada, pa pomoću daljinskog upravljača postavite usmerivače vazduha prema plafonu i on će ravnomerno cirkulisati po prostoriji. Samo tako bićete sigurni da ćete imati lepu i hladnu prostoriju svaki put kada pokrenete jedinicu!

Servis klima uređaja poverite profesionalcu

Iako postoji mnogo stvari koje možete da uradite da bi vaš klima uređaj radio efikasno svake sezone, preporučujemo vam da jednom godišnje obavite profesionalni servis uređaja.

Kako pripremiti klimu za leto

Profesionalac će moći da izvrši potpunu proveru i da očisti sve delove vaše jedinice i izvrši sva potrebna podešavanja. Samo tako ćete spremni dočekati sezonu.

Pripremi sve za dolazak toplih dana!

Dok su čišćenje filtera, promena podešavanja i ostale stvari koje smo naveli veoma bitne  postoji i nekoliko drugih stvari koje možete da uradite kako biste se rashladili tokom leta. Uverite se da su sve roletne zatvorene tokom dana kako biste blokirali sunčevu svetlost koja će na kraju zagrejati vaš dom. Ako imate tepihe, njihovo uklanjanje će takođe pomoći da se temperatura u prostoriji smanji. Ovih nekoliko saveta ne samo da će pomoći vašem klima-uređaju da ohladi prostoriju, već će vam pomoći i da uštedite na tekućim troškovima tokom cele sezone.

Ukoliko želite da zamenite, nadogradite ili servisirate vaš postojeći klima uređaj, budite slobodni da nas kontaktirate!