kako odabrati klima uredjaj

Kako odabrati klima uređaj?

samsara-admin Komentari 0 18/04/2016

Kako odabrati klima uredjaj

Kako odabrati klima uredjaj je mnogima veliki problem. Puno pitanja a malo pravih odgovora.

Za sve one koji se raspituju koji klima uređaj kupiti ili koji je klima uređaj je adekvatan za vaš prostor, firma samsara je pripremila vodič kada je u pitanju kupovina klima uređaja.

Vrste klima uredjaja

Kako odabrati klima uredjaj kao što smo rekli, može da izazove glavobolju i stvori nedoumicu tako da ćemo vam u daljem tesktu navesti sve tipove klima uredjaja i na taj način pomoći da prepoznate model koji je idealan za vas.

Mobilne klime

mobilni klima uredjaj

Navešćemo nekoliko primera vrste klima uređaja. S obzirom da nije potrebna montaža, mobilni klima uređaji se mogu premeštati iz jedne prostorije u drugu. Zavisi koji je brend u pitanju i to one prenosne klime koje nisu skupe uglavnom imaju nižu energetsku efikasnost dok sa druge strane postoje brendovi kao što je firma Carrier koja je skuplja i ima A energetsku klasu, većom rashladnom efikasnošću i koja je tiša pri radu. Mobilne klime moraju imati odvod za izbacivanje toplohg vazduha, što znači da se mora bušiti zid ili napraviti otvor na prozoru koji ima klapnu za zatvaranje ( kad se ne koristi ).

Split zidni klima uređaj

kucni klima uredjaj

Split zidni klima uređaji su tip uređaja koji se najčešće koriste. Oni se sajstoje od dve odvojene jedinice ( spoljašnja i unutrašnja jedinica ). Međusobno se spajaju gasnim cevima I električnom instalacijom. Spoljašnja jedinica na hlađenju izbacuje vreo vazduh. Dok na grejanju izbacuje hladan vazduh. Uglavnom svi split zidni klima uređaji imaju opcije hlađenja, grejanja, ventiliranja i isušivanje vlage iz prostorije. Postoje dva tipa zidnih klima, fix speed sa konstantnim radom kompresora i tu je potrošnja struje konstantna zavisno od veličine, i inverter klima uređaji koji imaju promenljiv rad kompresora i dosta nižu potrošnju struje ( čak i do 50% nižu u odnosu na fix speed modele određenog kapaciteta ).

U kakvom prostoru živite

Za odabir zidnih klima uređaja mora se uzeti u obzir površina stana, izolacija ( koja je jako bitna, jer ako je dobro izolovan prostor, toplota se zadržava u stanu, nema gubitaka ), položaj i u kakvom su stanju prozori, ako su PVC ili Aluminijum tim bolje ali ako su stari drveni i ako duva ispod ili sa strane, onda toplota odlazi i klimi je potrebno mnogo da postigne temperaturu. Isto tako je bitno da li se stan nalazi na severnoj ili južnoj strani.  Kad se sve ove stavke sagledaju onda se odeđuje koji tip i kapacitet je potreban da bi uređaj mogao šavršeno funkcioniše kako na hlađenju tako i na grejanju.