Kada je vreme da zamenite klimu

Kada je vreme da zamenite klimu?

samsara-admin Komentari 0 11/05/2018

Kada je vreme da zamenite klimu?,  pitanje koje svaki vlasnk klime u jednom trenutku postavi.

Klima uređaji su presudni deo udobnog načina života, ali nažalost, nisu dizajnirani da traju zauvek.

Čak i ako se čišćenje klima uređaja obavlja redovno može doći do tačke kada vaš sistem ne funkcioniše dovoljno dobro. U tom trenutku većina ljudi se pita da li je isplativije ponovo popravljati svoju istrošenu jedinicu ili uložiti novac u kupovinu nove.

Kada je vreme da zamenite klimu

Firma Samsara vam pruža savete kada je vreme da zamenite klimu.

Starost vašeg sistema

Prosečni životni vek klime je 10 – 15 godina. Ako imate jedinica preko 10 godina, nemojte razmišljati kada je vreme da zamenite klimu, već učinite to odmah. Stare klime prestaju efikasno da rade pa se i troškovi povećavaju.

Takođe, kupovina klima uređaja nove genaracije pruža mnogo veću funkcionalnost i obezbeđuje vašoj porodici veći komfor, duže traju i spuštaju troškove održavanja. Razlog za to leži u savremenim tehnologijama za njihovu proizvodnju.

Ona podrazumeva i poštovanje propisanih stnadarda koji ih čine ekološki prihvatljivijim. Naime, moderne klime ispuštaju manje emisije ugljenika i, istovremeno, poboljšavaju kvaliteta vazduha u vašem domu.

Takvi su na primer Fujitsu klima uređaji koji su garancija za kvalitet i trajnost.

Kada je vreme da zamenite klimu – ukoliko pravi previše buke i prašine

Kompletan sistem za klimatizaciju treba da radi gotovo tiho. Dakle, kada čujete zvuk koji je drugačiji od normalnog rada, vreme je da preduzmete određene mere.

Manja buka može da ukazuje da je potrebno servisiranje klima uređaja. Možda ventilator ne radi ispravno ili je unutrašnji mehanizam previše prljav. Međutim, ako je zvuk nepoznat i intenzivan, to znači da postoji ozbiljan problem, pa je bolje na vreme zameniti jedinicu.

Kada je vreme da zamenite klimu

Isto važi i za neobične mirise! Iako ste izvršili servis klima uređaja i čišćenje pred proleće, a neprijatni miris je i dalje prisutan, znak je da postoji nepravilnost u radu. U ovoj situaciji najbolje je da pozovete stručnjake koji će utvrditi da li se kvar može popraviti ili je potrebna nova klima.

Kada je vreme da zamenite klimu – pojava vlage u prostoriji

U zavisnosti od tipa klima uređaja koji imate, mala količina kondenzacije ili kapanja vode na spoljašnjoj strani vaše jedinice je normalna. Ali u većini slučajeva, klima uređaj bi trebao ostati suv.

Prekomerna vlažnost vazduha negativno deluje na naš organizam.  Vaše telo, tada, ne uspeva da se rashladi, pa ako se stanje ne popravi negativno će uticati na vaše zdravlje.

Zato, čim uočite vlagu unutar kuće, naglo povećanje kondenzacije ili curenje, krenite u nabavku nove jedinice. Ipak, vaše zdravlje je najbitnije, pa je ovo ključni faktor prilikom donošenja odluke kada je vreme da zamenite klimu.

Kada je vreme da zamenite klimu – troškovi vezani za klimatizaciju se povećavaju

Ako računi za struju rastu, a ništa niste promenili u načinu života, znak je da vaša klima troši više energije. Ova indikacija ukazuje da ju je potrebno zameniti novom, efikasnijom jedinicom.

Još jedan očigledan znak je količina novca koju dajete za popravke klima uređaja i frekvencija kojom morate da popravljate sistem. Svaka klima mora redovno da se održava i da prolazi godišnje provere i servis pre početka sezone. Međutim, ukoliko cene servisa i potrebnih popravki u toku godine prelaze 50 odsto njene vrednosti, nije realno dalje ulagati novac u takav klima uređaj. Bolja opcija je nabavka novog, čije će održavanje biti mnogo jeftinije.

Kada je vreme da zamenite klimu

Ako ste krenuli u kupovinu nove klime, posetite kompaniju Samsara čije profesionalno osoblje će vam pomoći da izaberete pravu jedinicu za vaš prostor.