Inverter sistemi

Inverter sistemi – idealni za hlađenje i grejanje

samsara-admin Komentari 0 08/07/2018

Inverter sistemi poslednjih godina dobijaju sve veću popularnost.

Leto je konačno stiglo, ali sa njim i visoke temperature. Zato, danas, klime za leto nisu više stvar luksuza, već neophodnost kako bismo normalno funkcionisali tokom vrelih dana.

Iako klime postoje više od pola veka, tek sa razvojem tehnike i tehnologije dobile su komercijalnu upotrebu. Te, dolaze u različitim modelima i funkcijama. Navedene karakteristike u specifikaciji često mogu da zbune ljude.

Da bi kupovina klima uređaja bila jednostavni posao, firma Samsara vam ukazuje na prednosti koje imaju inverter sistemi.

Šta su inverter sistemi?

Inverter klima uređaji predstavljaju najmoderniju tehnologiju među rashladnim sistemima. A zahvaljujući inovacijama možemo slobodno da kažemo da su napravili pravu revoluciju kada su uređaji za grejanje u pitanju.

Inverter sistemi započeli su razvoj kompletnom modifikacijom kompresora. Naime, nakon naftne krize 1973. godine bila je povećana svest o uštedi energije. Ljudi su želeli da smanje gubitke energije. A to je bilo moguće sistemom sa kontinuiranom kontrolom sobne temperature, za razliku od tadašnjih off/on uređaja.

Inverter sistemi

Zbog toga je Toshiba 1980. godine kreirala inverter klimu. Međutim, inženjeri su naišli na izvesne probleme. Čitava jedinica je bila jako skupa, glomazna i nisu mogli da kontrolišu ukoliko bi nastala greška u radu.

Već naredne godine otklonjeni su svi nedostaci sa smanjenim troškovima od čak 40 odsto. Time su inverter sistemi postali dostupni za kućne uslove. Za svoj izum kompanija je 1984. osvojila Industrial Award koju dodeljuje Fond za razvoj novih tehnologija i bio je registrovan kao “kamen temeljac u elektrotehnici”.

Koja je razlika između inverter sistema i drugih klima

Glavna razlika ogleda se u principu rada. Kada je velika razlika između temperature u prostoriji i željene, standardni klima uređaji rade sve dok ne postignu zadati stepen. Nakon toga kompresor se gasi i čeka da se temperatura u prostoriji ponovo promeni kako bi započeo sa radom.

Za razliku od njih, inverter sistemi ne prestaju sa radom ni kada je postignuta željena temperatura.

Samo se broj obrtaja smanjuje. Na taj način sprečavaju se varijacije u temperaturi i ima pozitivan efekat na zdravlje ljudi. Takođe, ovim principom rada vrši se ušteda u energiji za oko 30 odsto, kao i manje opterećenje instalacija nego stalnim uključivanjem i isključivanjem klime. Upravo ovo je ključni faktor da se inverter sistemi nalaze prvi na listi kada se razmatraju klima uređaji i njihova efikasnost.

Inverter sistemi su najbolje opcija kako za hlađenje tako i za grejanje

Kada je vreme da zamenite klimu prva asocija, sigurno, je hlađenje tokom leta. Imajte u vidu da savremeni klima uređiji pružaju mnogo više. Većina može i da zagreje prostorije. Ipak, one su samo dodatak grejnim telima zimi.

Dok inverter sistemi, baš kao i parapetne klime, imaju mogućnost efikasnog grejanja. Razlog za to leži u DC kompresoru koji je učinkovitiji od AC kompresora koji imaju standardne klime. Ovaj kompresor ima područje rada od -15 do +43 stepeni Celzijusovih.

Iako inverter sistemi imaju znatno višu cenu od “običnih” klima, dugoročno gledano oni su isplativiji jer donese uštedu u energiji. Samim tim i niže račune za struju.

Inverter sistemi

Jedino prilikom izbora ovih sistema treba voditi računa na SCOP oznaku. To je koeficijent koji pokazuje odnos potrošene električne energije i dobijene toplotne energije. Što znači – veći koeficijent, veća efikasnost i jeftinije grejanje.

Firma Samsara u svojoj ponudi ima veliki izbor inverter sistema vrhunskih proizvođača. Naš asortiman možete pogledati i na sajtu www.kucnatehnika.com