grejanje pomoću klime Kućna tehnika Samsara 1

Grejanje pomoću klime – Ove zime nema zime!

samsara-admin Komentari 0 19/01/2021

Grejanje pomoću klime predstavlja jedan od najboljih načina da temperatura u vašem domu, tokom zimskih dana, bude veoma prijatna.

Jedna stvar koja je najvažnija kada zima dođe jeste da u vašem domu ni u jednom trenutku ne osetite hladnoću. Trenutno su u Srbiji “na snazi” ledeni dani, zbog čega grejanje u svim domaćinstvima ima najveći značaj. Kao što je već poznato, postoje različiti sistemi i načini podizanja temperature vazduha u domu, u zavisnosti od izvora grejanja.

Pojedina domaćinstva se greju na TA peć, dok, pak, druga koriste radijatore i sistem centralnog grejanja. Međutim, sve veći broj ljudi se okreće ka ekonomičnijim, boljim i perspektivnijim vidovima grejanja. Iz tog razloga, potrošači se okreću ka jedinstvenim klimama za grejanje. Znamo da je na pomen klima uređaja mnogima prva asocijacija leto i hlađenje.

Ali, tehnološki aspekt klima uređaja je u toj meri napredovao, da se sada ovi veoma korisni aparati mogu koristiti i za grejanje. Grejanje pomoću klime omogućuje da ove uređaje možemo slobodno koristiti i u hladnim zimskim danima. Evo i kako.

Kako funkcioniše grejanje pomoću klime?

U današnje vreme, većina klima uređaja poseduje tzv. tehnologiju obrnutog ciklusa (inverter sistemi) koja pruža pogodnost grejanja i hlađenja u istom uređaju. Oni imaju jednaku rashladnu i toplotnu moć. To su, zapravo, klime za zimu. Dakle, ako vam je malo hladnjikavo u stanu ili u kući, jednostavno uključite režim grejanja na daljinskom za klimu, podestite termostat na odgovarajuću temperaturu i to je to.

Inverter sistemi vam omogućuju da obrnete ciklus hlađenja vašeg klima uređaja, konvertujući ga u toplotu. Ali, postavlja se pitanje – po kom principu ovi inverter klima uređaji funkcionišu?

grejanje pomoću klime Kućna tehnika Samsara 2

Za sve je zaslužan specijalni kompresor. Pri radu klime, ovaj kompresor stvara određeni pritisak, sabijajući gas. Temperatura vazduha koji prolazi kroz unutrašnju jedinicu klima uređaja biće veća ukoliko je ovaj pritisak veći. Dakle, inverter sistemi uzimaju (pumpaju) vazduh spolja, unose ga u unutrašnju jedinicu klima uređaja, provlače kroz kompresor, pretvarajući ga u toplotu. Na taj način postiže se grejanje pomoću klime.

Treba naglasiti da je kod standardnih klima ugrađen AC model, a kod invertera se nalazi DC kompresor. Inverter klime mere odnos spoljašnje i unutrašnje temperature, ali i stepen temperature koji ste zadali na termostatu. Upravo na osnovu toga se određuje koliki će biti broj obrtaja kompresora, koji radi dok se ne postigne željena temperatura. Čak i kada bude zadata temperatura postignuta, on se ne zaustavlja, već samo smanjuje broj obrtaja. Time se sprečavaju velike razlike u temperaturama.

Koje vrste klima za grejanje postoje

Treba naglasiti da su klime za grejanje izuzetno energetski efikasne. To je zbog toga što one u sebi ne sadrže nikakve elektro-grejače, već isključivo funkcionišu na goreopisanom principu sabijenog gasa. Ujedno, klime za grejanje proizvode oko 4 kW toplotne snage na utrošenih 1 kW električne energije, što je izrazito isplativo.

Ali, pored inverterskih klima, koje imaju regulaciju rada kompresora, postoje i druge vrste, odnosno tipovi klima za grejanje:

  • Neinverterski klima uređaji on/off. Po pitanju cene, oni spadaju u neke od najpovoljnijih klima uređaja. Ali, treba istaći da je radni opseg spoljne temperature do minus pet stepeni Celzijusovih;
  • Klima uređaji koji imaju ugrađen dopunski grejač i termostat. Dopunski grejači su, zapravo, odgovarajući grejni kablovi koji dostižu snagu od oko 200 W. Dodatni grejači imaju sposobnost da otope led sa spoljne jedinice klima uređaja, čime produžavaju radni opseg i do minus deset stepeni Celzijusovih;
  • Toplotne pumpe. Ove pumpe, pored vazduha, upotrebljavaju vodu i zemlju da bi izmenili toplotu, budući da voda i zemlja tokom zime imaju konstantnu temperaturu.

Postoji i još jedna druga podela klima uređaja za grejanje, odnosno klima uređaja sa tehnologijom obrnutog ciklusa:

  • Split sistemi. U pitanju su klima uređaji koji se dele na dve jedinice, unutrašnju i spoljašnju;
  • Kasetne jedinice.  U osnovu, kasetne klime su takođe split sistemi, samo što je unutrašnja jedinica montirana na plafonu;
  • Multi-split sistemi. Klima uređaji koji može imati nekoliko unutrašnjih jedinica pričvršćenih za jednu spoljnu jedinicu.
  • Zidni ili prozorski sistemi;
  • Kanalske klime.

Grejanje pomoću klime i prednosti ovog vida grejanja 

Grejanje pomoću klime će vam doneti brojne druge prednosti, osim, očite prijatnije temperature tokom hladnijeg perioda.

Pre svega, inverter klime, odnosno klima uređaji sa obrnutim ciklusom su lakše, jeftinije i sigurnije za upotrebu od prenosivih električnih grejača. Takođe, klime za grejanje su ekonomične jer u sebi sadrže “dva u jedan” sistem (hlađenje i grejanje). One su praktičnije rešenje nego da imate posebnu jedinicu za hlađenje, a posebnu za jedinicu za grejanje. Pored toga, one predstavljaju najjefitniji vid grejanja u odnosu na grejanje na ugalj, na drva, na plin, ali i u odnosu na centralno gradsko grejanje, kao i u odnosu na grejanje na struju.

grejanje pomoću klime Kućna tehnika Samsara 3

Na primer, kod elektro grejnih tela, za 1 kW utrošene strujete proizvede se 1 kW grejanja. Dok kod klima za grejanje za 1kW utrošene električne energije, ovi uređaji mogu dati 3-4 kW toplotne snage. Sličan je odnos i razlika kada je u pitanju grejanje na plin (gas).

Takođe, kod klima za grejanje ne postoji opasnost od požara, hladne su na dodir i mogu, uz redovno održavanje, trajati i do 20 godina! Ujedno, kada se grejete pomoću klime, činite “uslugu” životnoj sredini, budući da se na ovaj način gotovo ne otpuštaju štetni gasovi. Nema prašine i nema pepela. Ovom klimom upravljate preko daljinskih i samo podešavate vreme uključivanja i isključivanja. Na kraju krajeva, klima za grejanje ne zauzima mnogo prostora u stanu. Svojim gostima ćete odati utisak moderne i savremene osobe kada ugledaju ovaj klima uređaj u vašem domu.

Samsara – Najkvalitetnije klime na jednom mestu 

Ukoliko želite da nabavite najsavremenije i najekonomičnije klime za grejanje, onda je Samsara pravo mesto za vas. Nudimo vam najširi izbor klima uređaja od renomiranih svetskih proizvođača za svaku sezonu. Prodaju klima uređaja, kao i njihov besplatan transport, vršimo na teritoriji cele Srbije. Krajnjem kupcu, kao korisniku naših usluga, nudimo isključivo kvalitetne i proverene uređaje.

Pored prodaje, bavimo se ugradnjom i servisiranjem klima uređaja u garantnom i vangarantnom roku – dakle, kompletna usluga na jednom mestu. Pored tehničke, pružamo vam i celokupnu savetodavnu podršku za sve klima uređaje koje prodajemo.

Naši serviseri poseduju višedecenijsko iskustvo iz oblasti klimatizacije i servisiranja klima sistema. To znači da smo spremni su da vrlo brzo otklonimo bilo koji kvar na uređaju, štedeći time vaše vreme i novac.