Kako montirati klimu

Kod ugradnje klima uređaja treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. S obzirom da nam je ugradnja klima jedna od delatnosti, probaćemo da vas upoznamo sa nekim osnovnim pravilima koja treba poštovati.

kako montirati klimu

Pozicija unutrašnje jedinice mora biti takva da ne duva u onaj deo prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju kao što je dvevni boravak. Ni unutrašnja, ni spoljna jedinica ne smeju biti u ograničenom i zatvorenom prostoru, koji bi im ometao izduvavanje. Za unutrašnju jedinicu nije dobro da je u nekom uskom hodniku, nasuprot drugog zida, odmah iznad nekakvog ormana ili police. Spoljašnja jedinica klima uređaja jednostavno mora biti napolju, a ne u potkrovlju, garaži ili slično.

Kako montirati klimu – preporuke

Udaljenost između unutrašnje i spoljašnje jedinice treba da bude što manja ali ne ispod 1,5 m i to naročito za inverter klime, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja uređaja kako za hlađenje tako i za grejanje. Za inverterske klime može biti i veća, čak preko 10 metara. Za skuplje inverter klima uredjaje modele dozvoljava se i preko dvadesetak metara.

Treba razmišljati o odvodu kondenz vode koji proizvodi unutrašnja jedinica, kad se hladimo, odnosno spoljna jedinica kad se grejemo. S obzirom da klime uobičajeno nemaju ugrađenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cev kojom se rešavamo kondenzata. Ta cev mora imati konstantan pad, bez ijednog dela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadrzavala voda.