Friteze

Friteze – Neophodne svakom domaćinstvu

samsara-admin Komentari 0 28/08/2021

Friteze su jedan od najtražnijih uređaja za dodatnu pripremu hrane ne samo u domaćinstvima, već i u restoranima.

Prženje je tipična metoda kuvanja u celom svetu. Ono donosi neverovatni ukus hrskave hrane koja se topi u ustima. Iako postoje različiti načini da se hrana isprži najbolji je upotreba friteze.

Friteze

Ovaj aparat je dizajniran isključivo za prženje hrane, potapanjem u „dubokom ulju“. Naime, ulje se zagreva na temperaturi od 150 do 200 stepeni i za kratko vreme namirnice su izpržene.

Kada su nastale friteze?

Proces prženja hrane u dubokom ulju nastao je još u 5. milenijumu pre Nove ere. Izumeli su ga Egipćani i to za pripremu kolača. Vrlo brzo njihov običaj se proširio na druge zemlje. Razlog tome jeste brz i lak način pripreme obroka. Istovremeno i mogućnost očuvanja hrane za konzumiranje kasnije u toku dana.

Gotovo da ne postoji kraj koji nije imao svoje karakteristično jela prženo u dubokom ulju. Tako se tempura pojavila u 16. veku u Japanu, postavši tradicionalno jelo ove zemlje. Dok je 2 veka kasnije obeležio nastanka pomfrita u Belgiji i Francuskoj.

Uporedo sa pojavom različitih prženih jela razvijali su se i aparati za njihovu pripremu. U 18. veku u tu svrhu korišćeno je specijalno posuđe od livenog gvožđa koje mnogi smatraju pretečom friteze. Ipak, pravo otkriće dogodilo se 1918. godine kada se na tržištu pojavio Pitco Frialator. U pitanju je prva friteza za restoransku upotrebu. Ne samo da je njena upotreba poboljšala kvalitet hrane, već je i smanjila troškove pripreme. Iz ovog dizajna u narednim decenijama nastale su manje verzije za kućne kuhinje.

Koje su prednosti upotrebe friteze?

Osim izuzetno ukusne, hrskave hrane, friteza pruža niz prednosti. Pre svega, skraćuje vreme pripreme.

Kada koristite običan tiganj moraćete da potrošite više vremena, jer je neophodno da okrećete hranu kako bi se ispržila. U fritezi sve namirnice se prže sa svih strana istovremeno, te je priprema znatno brža. Samim tim je i potrošnja električne energije manja.

Ekonomičnost se ogleda i u mogućnosti ponovnog korišćenja ulja. Za razliku od tiganja, gde ulje ne smete upotrebiti za novu pripremu, kod friteze je to dozvoljeno. Tajna se krije u posebnim filterima za ulje na novim modelima koji uklanjaju mrvice preostale tokom prženje, donoseći ulje bezbedno za upotrebu.

S obzirom da nema potrebe da stalno okrećete hranu kao u tiganju, ne postoji opasnost od prskanja ulja i opekotina. Što znači da je prženje u fritezi potpuno sigurno, dok automatizovane funkcije čine je lakom za upotrebu.

Kako izabrati fritezu?

Posuda friteze je ključna pri odabiru. Može biti izrađena od nerđajućeg čelika i aluminijuma. Aluminijum ima bolju toplotnu provodljivost, ali je čelik čvršći i izdržljiviji. Takođe, važno je da odredite kapacitet posude. Ukoliko su namenjene za jednu ili 2 osobe sasvim su dovoljne posude kapaciteta 0,5 do 0,7 litara, dok za veće porodice biće potrebna posuda preko jednog litra.

Friteze

Druga važna krakteristika jesu filteri. Zaštitni filteri dolaze sa fritezom i mogu biti uklonjivi i nezamenjivi, jednoslojni i višeslojni. Filteri za ulje isporučuju se odvojeno.

Različite friteze vrhunskog kvaliteta možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Samsara. Ovde vas čekaju i drugi kućni aparati, a posebno bogat izbor rashladnih sistema, kao što su klima uređaji inverter  tipa, standardne klime, tople i hladne vazdušne zavese, prečišćivači vazduha