filteri za klima uređaje

Filteri za klima uređaje i njihov značaj

samsara-admin Komentari 0 01/12/2017

Filteri za klima uređaje bitno utiču na kvalitet vazduha

Filteri za klima uređaje su jedna od najbitnijih stavki o kojoj treba da vodite računa. Većina instalatera i tehničara klima uređaja preporučuje menjanje vadzušnog filtera jednom mesečno, ili bar svakih 2 do 3 meseca. Razlozi za to su brojni, od onih da na taj način čistite vazduh vašeg prostora, ali najbitniji je činjenica da filteri čuvaju vaš klima uređaj i produžavaju njegov životni vek.filteri za klima uređaje

Međutim, pogrešni filteri za klima uređaj mogu napraviti više štete nego  koristi.
u ovom blogu ćemo vas upoznati sa prednostima koje donose filteri za klima uređaj , kao i šta se može desiti ukoliko imate pogrešan vazdušni filter.

Vazdušni filteri za klima uređaje

Vazdušni filteri u vašem klima uređaju su prvenstveno tu da zaštite svoj sistem za klimatizaciju. Bitno je naglasiti da danas postoje vazdušni filteri koji su efikasni u smanjenu alergena u prostoru u kom rade.Ako u vašem klima uređaju nema filtera, ventilator će usisavati otpadke iz vazduha u  velikim česticama , što može dovesti do trajnog oštećenja klima uređaja.

Da bi klima uređaji efikasno radili , neophodna je dovoljna količina protoka vazduha kroz sistem. Zato je neophodno često menjanje vazdušnog filtera, kao i njegovo svakodnevno pranje, jer prljavština može zaustaviti protok vazduha kroz sistem.

Vazdušni filteri za klima uređaje i njihove vrste

Postoje različiti tipovi vazdušnih filtera i vrlo je važno znati koji se najbolje uklapa u vaš dom i vaš klima uređaj . Postoje manji filteri od fiberglasa koji prvenstveno funkcionišu kako bi zaštitili vaš sistem. Oni su ekonomični, ali možda nisu dobri za vlasnike kuća sa respiratornim problemima, jer ne pomažu u poboljšanju kvaliteta vazduha vašeg doma. Ako ste skloni alergijama i poteškoćama u disanju, filteri visokih performansi su pravo rešenje za vas. Oni su skuplji, ali mogu zaštititi vaš klima uređaj i bolje filtrirati male vazdušne čestice, od ekonomičnijih vazdušnih filtera.

 Pogrešni vazdušni filteri za klima uređaje

filteri za klima uredjaje

Pre kupovine vazdušnog filtera za vaš klima uređaj, dobro je tražiti sugestije od profesionalaca. Postoji mnogo oštećenja koja mogu da se dogode ako ste kupili pogrešan vazdušni filter za vašu klimu. Na primer, ako su filteri za klima uređaj premali, čestice će u većim kolilčinama ulaziti u sistem. Ako su vlakna filtera suviše čvrsta, protok vazduha će biti nedovoljan i vaš klima uređaj neće više funkcionisati. Najgora stvar koja može da se desi usled pogrešnog vazdušnog filtera je kompletan sistemski krah.

Pored kupovine odgovarajućeg filtera, redovna promena je takođe važna za održavanje vašeg klima uređaja i za održavanje što čistijeg vazduha u vašem prostoru.

Filteri za klima uređaje i njihova nadogradnja

Ako razmišljate o poboljšanju vaših vazdušnih filtera, Kućna tehnika Samsara vam  preporučuje proveru minimalne vrednosti izveštavanja o efikasnosti (MERV). U većini slučajeva, klima uređaji dolaze sa MERV 1-4, ali postoje i oni klima uređaji sa MERV 8. Budite pažljivi, jer suvišni filter može takođe oštetiti vaš sistem. Često, klima uređaj sa filterom MERV 1-4 može koristiti filtere sa MERV 8, ali za to je neophodno da konsultujete profesionalce.

Filteri za klima uređaje čuvaju vaše zdravlje

klima uredjaji

Ne mislite da vašim vazdušnim filterima nije potrebna velika pažnja. Zapravo, vaše zdravlje je pod velikim uticajem klima uređaja . Filteri za klima uređaj su oni koji filtriraju prljavštinu, prašinu i druge čestice, čineći vazduh što kvalitetnijim.

Kućna tehnika Samsara je tu da vam pomogne u odabiru kako adekvatnih klima uređaja, tako i najkvalitetnijih filtera, stoga ne oklevajte da nas pozovete.