Daljinski upravljači za klimu

Daljinski upravljači za klimu

samsara-admin Komentari 0 18/07/2018

Daljinski upravljači za klimu predstavljaju elektronske uređaje koji se koriste za bežično upravljanje sa male daljine. Kupovina klima uređaja obuhvata i njihovu nabavku, jer su oni sastavni deo jedinice.

Dolazak letnjih dana podrazumeva i visoke temperature. Kada skala na termometru pređe 30 stepeni Celzijusovih ne može nam pomoći ni lepa hladovina, pa ni nikakav osvežavajući napitak. Spas nude klime za leto. Jedino one pružaju neophodni komfor i stvaraju prijatne uslove za boravak i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

A da bi sistemi dobro radili, neophodno je da su i daljinski upravljači za klimu funkcionalni.

Firma Samsara u ovom blogu vam ukazuje na značaj koji imaju daljinski upravljači za klimu.

Kako rade daljinski upravljači za klimu?

Daljinski upravljači za klimu, kao i većina drugih daljinskih uređaja, rade na principu infracrvene tehnologije, koja je nevidljiva za ljudsko oko. Signal infracrvenog svetla se putem impulsa emituje do prijemnika koji se nalazi u samoj klimi. Na osnovu primljenog signala se izvršava zadata naredba.

Daljinski upravljači za klimu

Infracrveni zraci svetlosti imaju određena ograničenja u primeni. Naime, mogu se koristiti samo na relativno kratkoj udaljenosti i na liniji vida. Komanda neće biti izvršena ako između daljinskog uređaja i prijemnika postoji objekat koji blokira signal. Takođe, rad može da ometa i prisustvo drugih vrsta elektronske opreme u istoj prostoriji.

Daljinski upravljači za klimu – osnovne funkcije

Bez obzira o kojoj vrsti klima uređaja je reč, kao i o proizvođaču, svi daljinski upravljači za klimu imaju iste osnovne funkcije.

Prva, a ujedno i najveći taster, jeste funkcija za pokretanje, odnosno gašenje klime.

S obzirom da danas ugradnja klime nije namenjena samo za hlađenje, već i kao dodatak grejanju tokom zimskih dana, u opciju mode na daljinskom upravljaču možete izabrati željeni režim rada. Odnosno, izbor opcije za hlađenje (COOL) ili grejanje (HEAT) uspostavlja željenu temperaturu u prostoriji.

Funkcija FAN (provetravanje) omogućuje da klima uređaj vrši prinudnu cirkulaciju vazduha. Pri čemu nije odgovorna za temperaturu u prostoriji, jer ventilator radi bez pokretanja kompresora. Ova opcija je pogodna tokom hladnih dana kada želite da provetrite stan.

Pritiskom na opciju DRY (osušiti) na daljinskom upravljaču smanjuje se vlažnost vazduha. Istovremeno se prostorija i blago hladi. Upravo ova funkcija pozitivno utiče na naše zdravlje. Pa je stručnjaci posebno naglašavaju kada su u pitanju klima uređaji i njihov značaj.

Funkcija AUTO, kao što joj i naziv kaže služi da klima uređaj samostalno određuje režim rada u zavisnosti od uslova u prostoriji.

Daljinski upravljači za klimu – najčešći problemi u radu

Daljinski upravljači za klimu rade na baterije. Što znači da će posle izvesnog vremena morati da ih zamenite. Ukoliko se na displeju ne pokazuju funkcije ili, pak, sporije reaguje na komande, znajte da je vreme da kupite nove baterije.

Daljinski upravljači za klimu

Međutim, ako ste zamenili baterije u daljinskom upravljaču klima uređaja, a problem u radu i dalje postoji, onda je u pitanju ozbiljniji kvar. U tom slučaju neophodna je pomoć stručnjaka. Zapravo, servisiranje klima uređaja od strane profesionalnih timova obuhvata proveru rada svakog dela, uključujući i daljinski upravljač.

Kompanija Samsara u svom sastavu ima tim za servis klima uređaja Beograd. Ukoliko postoji bilo kakav problem sa daljinskim upravljačem koji se ne može otkloniti u okviru redovne kontrole, naši stručnjaci vrše njegovu zamenu novim. To vam pruža garanciju da će vaš klima uređaj raditi besprekorno.

Firma Samsara vrši prodaju i ugradnju najboljih klima uredjaja, a kod nas možete pronaći i adekvatan daljinski za vašu klimu.