čist vazduh u vašem domu

Čist vazduh u vašem domu – Prečišćivači i odvlaživači vazduha

samsara-admin Komentari 0 09/01/2019

Čist vazduh u vašem domu je neophodan za zdravlje.

Prema istraživanju Agencije za zaštitu okoline (EPA) čovek u toku dana 87 odsto vremena provodi u zatvorenom prostoru, a od toga 69 odsto u svojoj kući.

Verovali ili ne, vazduh koji udišemo unutra može biti od 25 do 100 puta zagađeniji od vazduha iz spoljašnje sredine. Pored prašine, on sadrži bakterije, viruse, polen, formaldehide, azbest, klice i druge štetne materije. Zbog toga je svakodnevno provetravanje prostorije obavezna rutina.

Međutim, ona nije dovoljna za zaštitu zdravlja. Iako danas inverter sistemi omogućavaju grejanje na klimu, problem zagađenosti je naročito izražen u zimskim mesecima, te je za čist vazduh u vašem domu preporučljivo korišćenje posebnih uređaja za tu namenu.

Koliki značaj imaju prečišćivači i odvlaživači vazduha otkriva vam kompanija Samsara.

Čist vazduh u vašem domu je od davnina bio prioritet

Još je u 15. veku Leonardo da Vinci uvideo koliki značaj ima čist vazduh u vašem domu. Ovaj umetnik i inovator je imao ideju da bi fino tkani materijali umočeni u vodu mogli da zaštitite mornare od toksičnih materija. Njegovu zamisao proširio je 1799. godine Alexander von Humboldt, a bila je namenjena rudarima.

Ipak, pravi uređaji za čist vazduh u vašem domu razvijeni su tek od 40-ih godina 20. veka. Naime, hemijski korpus američke vojske i američka komisija za atomsku energiju razvile su prve “kolektivne zaštitne filtere”, koji su služili kao zaštita vojnicima od radioaktivnih hemijskih agenasa. Kasnije su dobili poznati naziv HEPA filteri.

Nakon Drugog svetskog rata počela je komercijalna upotreba ovih filtera. Samim tim se razvijala i proizvodnja materijala sa boljim performansama. Tako je nastao “apsolutni filter” koji je bio potpuno otporan na vatru.

Prečišćivači vazduha, kakve danas poznajemo, nastali su 1963. godine. Za njihovo konstruisanje zaslužni su nemački mašinski inženjeri Klaus i Manfred Hammes. U početku su se koristili za otklanjanje prašine na zidovima peći. Tokom vremena potrošači su primetili da ovaj sistem smanjuje pojavu astme i olakšava simptome alergije pa su oni našli primenu kao samostalni uređaji.

čist vazduh u vašem domu 1

Čist vazduh u vašem domu, jer prečišćivači i odvlaživači otklanjaju čak 99,9 odsto zagađivača!

Niko nije imun na zagađivače, a jedino prečišćivači i odvlaživači garantuju čist vazduh u vašem domu. Prvenstveno, oni otklanjaju neželjene mirise kao što su dim, dugotrajni mirisi kuvanja, kuhinjskog smeća, mirisi kućnih ljubimaca itd.

Čiste vazduh od plesni koje mogu da izazovu iritacije oka, nosa, astmu i alergijske simptome, kijavicu i teško disanje, prehladu i grip, pa čak i glavobolju i tegobe, dok hronična respiratorna stanja znatno pogoršavaju. Upravo zbog toga se prečišćivači i odvlaživači vazduha preporučuju pacijentima koji pate od astme, sinusitisa, hroničnog bronhitisa, pneumonije, kao i osobama sa slabim imunitetom.

Takođe, ovi uređaji otklanjaju i ćelije suve kože, sekundarni dim, azbestne čestice, isparljiva organska jedinjenja i druge zagađivače veličine do 0,30 mikrona kojih nismo ni svesni u našem domu.

Posebno dizajnirani HEPA filteri ne proizvode ozon pri radu, pa ne postoji rizik od kašlja, otežanog disanja, bola u grudima, iritiranog grla i problema sa sinusima. Za razliku od jonizatora vazduha koji prouzrokuju pad čestica iz vazduha u okolinu, ovi uređaji potpuno otklanjaju nečistoće i stvaraju čist vazduh u vašem domu.

Čist vazduh u vašem domu – Daikin Ururu prečišćivač

Daikin klime važe za jedinice koje pružaju vrhunski komfor uz visoku energetsku efikasnost. U skladu sa ovakvim ekološkim standardima čuveni brend proizvodi i prečišćivače vazduha.

Među njima se posebno izdvaja model Ururu sa predfilterom koji “hvata” čestice prašine i životinjsku dlaku. Plazma jonizator otklanja negativno naelektrisane čestice, dok Flash Streamer razgrađuje hemijske supstance. Ovaj prečišćivač poseduje i fotokatalitički filter od titanijumapatita koji uklanja bakterije i viruse stvarajući zdravu sredinu za sve ljude.

Daikin Ururu, kao i prečišćivače i odvlaživače vazduha drugih proizvođača, možete pronaći u bogatoj ponudi kompanije Samsara.