Čišćenje klima uređaja

Čišćenje klima uređaja

samsara-admin Komentari 0 20/04/2018

Čišćenje klima uređaja je veoma značajno za nesmetan rad i dugi vek korišćenja. Topli dani i temperature koje se bliže 30. podeljku su počele, a sa njima, uskoro, stiže i sezona intenzivnog korišćenja klima uređaja.

Bez obzira koju vrsti klime ste odabrali za svoj životni i poslovni prostor, veoma je bitno održavanje klima uređaja. To pre svega podrazumeva redovno čišćenje klima uređaja.

Firma Samsara vam nudi savete kako da pravilno očistite prozorske jedinice.

Pojava neprijatnog mirisa je prvi znak da je vreme za čišćenje klima uređaja

Čišćenje klima uređaja

Prozorske klime za razliku od standardnih klima uređaja, koje se sastoje od spoljnog i unutrašnjeg dela, sadrže samo jednu jedinicu u kojoj se nalazi kompresor, isparivač, kondezator, ventilator. Kao što im i sam naziv kaže ugradnja klime vrši se sa spoljašnje strane prozora.

Ovi klima uređaji prikupljaju vlagu iz vašeg doma kako bi proizveli hladan vazduh. Ponekad, ona se zaglavi u jedinici, gde ostane i doprinosi rastu plesni, što dovodi ne samo do pojave neprijatnog mirisa prilikom rada klime već i do razvoja raznih alergija.

Čišćenje klima uređaja mora se obavljati i zbog sprečavanja curenja vode na dno prozora i pod jedinicu.

Redovno čišćenje klima uređaja

Za redovno čišćenje klima uređaja koristite 3 % rastvora vodonik-peroksida.

Njime poprskajte područje dovoda i odvoda na prednjoj strani jedinice i ostavite da se osuši. Tek kada ste sigurni da je klima potpuno suva možete je ponovo uključiti.

Najbolje je da to uradite uveče, pred spavanje, jer u toku noći ima dovoljno vremena za sušenje ili, ujutru, ako ste sigurni da veći deo dana nećete biti kući.

Čišćenje klima uređaja

Izbegavajte kontakt sa očima i obavezno nakon čišćenja operite ruke. Stručnjaci napominju da nikako ne smete za čišćenje klima uređaja da koristite alkohol jer je zapaljiv, kao ni izbeljivač, jer može da ošteti uređaj i da izduvni vazduh učini toksičnim.

Mesečno čišćenje filtera na klimi

Filteri za klima uređaje su “pluća” vaše jedinice. Ako su oni prljavi, onda ni vazduh koji prolazi kroz njih nije čist.

Da biste došli do filtera pomoću šrafcigera sklonite prednju ploču. U zavisnosti od modela prozorske klime, filteri se drugačije izvlače pa je potrebno da pri prvom čišćenju proverite uputstvo.

Filter je najbolje oprati mlazom tople vode kako bi se otklonila sva nečistoća, a zatim upijte višak vode suvim peškirom i ostavite da se osuši.

Najbolje je da se filter na klimi čisti jednom mesečno, naročito ako imate kućne ljubimce ili je vaš stan u prašnjavom kraju.

Sezonsko čišćenje klima uređaja

Čišćenje klima uređaja

Servis klima uređaja i čišćenje pred proleće kao i nakon upotrebe tokom leta je veoma bitno za produžavanje njegovog veka trajanja.

Kada skinete kućište, da biste otklonili prljavštinu sa ploča koristite finu četkicu. Nakon toga, poprskajte rebra i oko zavojnica na prednjoj i zadnjoj strani uređaja kondenzovanim vazduhom i otklonite prašinu oko ventilatora i motora u centru uređaja.

Na kraju, obavezno usisajte svoju prozorsku klimu!