Čišćenje i servis klima 2

Čišćenje i servis klima – Kada je pravo vreme?

samsara-admin Komentari 0 15/04/2020

Čišćenje i servis klima je važan korak u održavanju.

Prema istraživanju Agencije za zaštitu okoline čovek u toku dana 87 odsto vremena provodi u zatvorenom prostoru, pri čemu je dve trećine u svom domu. Ne čudi što je klima postala nezamenjivi deo naših enterijera.

Zahvaljujući njoj u letnjim mesecima imamo potrebni komfor. Čak i kada tokom vrelih dana podeok na termometru pređe opasnih 40 stepeni Celzijusovih nećemo osetiti, jer nam ovaj uređaj daje temperaturu koja prija našem telu. Tako da svakodnevne zadatke možemo nesmetano da obavljamo.

Moderne klime su mnogo više od rashladnih sistema. Poslednjih godina na tržištu vladaju klima uređaji inverter tipa koji su doneli pravu revoluciju kako u hlađenju, tako i u grejanju.

Bez obzira da li ste za svoj životni i poslovni prostor izabrali klasični split sistem, pokretnu ili neki od modela pametne klime neophodno je pravilno održavanje. Zbog toga vam kompanija Samsara otkriva znake koji ukazuju da vreme da očistite svoju klimu.

Koje godišnje doba je najbolje za čišćenje i servis klima

S obzirom da klime u najvećoj meri služe za hlađenje, ljudi im obično pažnju posvećuju pred početak letnje sezone. Što znači da je proleće idealno vreme za čišćenje i servis klima. Naročito ako ste ih intenzivno koristili za grejanje ili dogrevanje stana.

Čišćenje i servis klima 1

Čak i u slučajevima da zimi niste ni u jednom trenutku upalili svoju klimu morate je očistiti. Imajte u vidu da se u unutrašnjosti jedinice, na filterima, turbinama, odvodnom crevu i drugim delovima tokom vremena gomila prašina i prljavština koja se negativno odražava na rad.

Međutim, stručnjaci savetuju da ne trebate da čekate proleće. Preporučljivo je da na svaka tri meseca sami obavite čišćenje klima uređaja i promenite filtere, ukoliko je potrebno. Dok jednom godišnje posao prepustite profesionalcima.

Da li ste osetili neprijatni miris kada upalite klimu?

Neprijatni miris koji se širi iz uređaja jasni je znak da je vreme za čišćenje i servis klima. Naime, vlažna, prljava i tamna mesta unutar klime pogoduju razmnožavanju bakterija, buđi i gljivica. Paljenjem oni se ispuštaju u prostoriju, donoseći štetne materije u vazduh koji udišete. Što za posledicu ima pojavu zdravstvenih problema, kao što alergije, astma, respiratorne infekcije, ali i pojavu drugih hroničnih oboljenja.

Zato, da biste sačuvali zdravlje svojih ukućana i u svakom trenutku imali čist vazduh u vašem domu morate redovno da servisirate klimu.

Da li su računi za struju postali veći?

Klime nisu jeftine, što je još jedan razlog da vodite računa o njima. Jedino pravilnim korišćenjem i održavanjem sačuvaćete njihov životni vek. U protivnom, jedinica neće raditi punim kapacitetom, zbog nagomilane prašine. Samim tim, biće joj potrebno više vremena i snage kako bi postigla zadatu temperaturu.

Čišćenje i servis klima 3

Dodatni napor u radu zahteva i više električne energije, a sa njim dolaze i viši računi za struju. Ako ste primetili da su troškovi veći nego obično, razmislite kada ste poslednji put pozvali servisere za klimu.

Pronađite idealan rashladni uređaj, posetite sajt kompanije Samsara. Ovde vas čeka bogata ponuda različitih modela, najpoznatijih svetskih proizvođača.