Odvaživač

5 znakova da vam je potreban odvlaživač vazduha

samsara-admin Komentari 0 02/09/2022

Odvlaživač vazduha predstavlja uređaj koji sakuplja vlagu iz prostorije tako da vlažnost vazduha drži na optimalnom nivou.

Iako je vrele letnje bilo nemoguće zamisliti bez standardne klime, a sada uveliko razmišljate kako da pronađete dobar servis klima pred zimu, nikako ne treba da zaboravite da pored temperature i vlažnost u prostoriji utiče na kvalitet vazduha.

Prekomerna vlaga u domu ne samo da šteti vašem novčaniku, već može i da ugrozi zdravlje svih ukućana. Vlažan vazduh može dovesti do trajnog i nepopravljivog oštećenja strukture vašeg doma i nameštaja, pa čak i da podstakne razvoj buđi na podovima i zidovima. Takođe, negativno utiče na respiratorne sisteme izazivajući iritaciju nosa, grla i pluća čak i ako nemate alergije. Dok osobama koje pate od alergija i astme dovodi do pogoršavanja simptoma.

Imajući ovo u vidu Samsara vam otkriva jasne znake da je vašem životnom prostoru potreban odvlaživač.

Kondenzacija na prozorima

Da li su na prozorima vašeg doma kapljice vode? Ili ste, možda, primetili da su vam prozori zamagljeni? Upravo je ovo prvi i najčešći znak da je u prostoru prevelika vlažnost vazduha.

Odvaživač

Kondenzacija na prozorima se stvara kada se vlažan vazduh zadržava unutar okvira prozora i vrata. U većini slučajeva javlja se i kondenzacija na zidovima, koju ne vidite. Ovaj problem je izražen u zimskim mesecima, jer su spoljašnji zidovi hladniji od temperature unutar kuće. Kad je vazduh u zatvorenom vlažan, vlaga će se kondenzovati na onim hladnim područjima sa unutrašnje strane spoljašnjih zidova, dovodeći do ljuštenja boje ili tapeta, kao i stvaranja buđi.

Buđ na zidovima i plafonu

Formiranje buđi ukazuje da je vlaga u vašem domu visoka, što je znak za uzbunu da pod hitno nabavite odvlaživač.

S obzirom da je kupatilo najvlažnije mesto u domu buđ se najpre javlja u njemu. Srećom, moderna kupatila imaju izduvne ventilatore koji se pale zajedno sa osvetljenjem, te sprečavaju nastanak ovog problema.

Međutim, ukoliko uočite buđ u kuhinji, hodniku, pa i spavaćoj sobi postoji opasnost po vaše zdravlje.

Česte alergije

Da li ste znali da kvalitet vazduha u vašem domu utiče na razvoj alergija? Razlog za to je višak vlage u vazduhu koja izaziva rast i širenje alergena, kao što su grinje i spore plesni. Vremenom, osobe koje imaju oslabljeni imunitet razvijaju alergije.

Verovali ili ne, osobe koje pate od alergija podložnije su alergenima u zatvorenom prostoru nego na otvorenom, što je dodatni povod da nabavite odvlaživač, posebno ako imate malu decu.

Neprijatni mirisi

Da li osećate da je zagušljivo u vašem domu, bez obzira na redovno provetravanje? Plesnjiv miris koji dolazi iz tepiha ili ormara verovatno znači da postoji prekomerna vlaga koja zasićuje vazduh. Površina koja je najbliža toplom vlažnom vazduhu obično je prva apsorbuje, čineći pogodno tlo za stvaranje neprijatnih mirisa.

Svež, čist vazduh u vašem domu možete lako postići uz pomoć odvlaživača.

Oštećenja na nameštaju

Drvo ima tendenciju da upija vlagu. Što znači da komadi nameštaja napravljeni od punog drveta, usled velike vlažnosti u vazduhu, počinju da trule. Na taj način postaju poželjno mesto za napad termita.

Čak i ako ne postoje znaci truljenja, škripenje podnih dasaka ili okvira vrata i prozora može da ukaže da imate problem sa vlagom.

Odvlaživači vazduha vrhunskog kvaliteta čekaju vas u bogatoj ponudi kompanije Samsara.